Economy
Επαναστατούν τοπικές αρχές για τα δημοτικά απόβλητα
Φέρονται να ζήτησαν τροποποίηση κανονισμών ώστε να μην επωμιστούν την ευθύνη των ριζικών αλλαγών
Επαναστατούν τοπικές αρχές για τα δημοτικά απόβλητα
Εκπρόσωποι αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης φέρονται να έχουν ζητήσει την τροποποίηση των κανονισμών για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, ώστε να μην επωμιστούν την ευθύνη για τις ριζικές αλλαγές που είναι υποχρεωμένη η Κύπρος να εφαρμόσει προσεχώς.

Μεταξύ άλλων, οι τοπικές αρχές έχουν την υποχρέωση, μέχρι τις 31/12/2023, εκπόνησης εξαετούς σχεδίου δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας δημοτικών αποβλήτων και τη διαχείρισή τους, προς επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση.

Το ίδιο πλάνο πρέπει να περιλαμβάνει επίσης τη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων, καθώς και τη μείωση των ποσοτήτων μικτών αποβλήτων που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή.

Καλούνται επίσης να εφαρμόσουν σύστημα υποχρεωτικής διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής για τις κατηγορίες των δημοτικών αποβλήτων, μαζί με την εφαρμογή του «Πληρώνω για όσα πετώ» σε συνδυασμό με την ενημέρωση του κοινού για το πώς εφαρμόζεται.

Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης φέρονται επίσης να τόνισαν σε βουλευτές και σε λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος πως δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια ή την τεχνογνωσία για να εφαρμόσουν τα πιο πάνω και μάλιστα σε στενό χρονικό περιθώριο.

Έδωσαν μάλιστα το παράδειγμα της Επαρχίας Πάφου και αρκετών ορεινών κοινοτήτων, εκ των οποίων απουσιάζει πλήρως η οποιαδήποτε υποδομή για τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων. Διερωτώνται, ως εκ τούτου, με ποιο τρόπο θα αποφύγουμε ως χώρα τις  συνέπειες λόγω μη συμμόρφωσης.

  • τοπική αυτοδιοίκηση
  • ανακύκλωση
  • επαναχρησιμοποίηση
  • δημοτικά απόβλητα
  • υγειονομική ταφή