Economy
Άκυρο για εξαγωγή φυσικού αερίου, στόχος η εισαγωγή με χαμηλό κόστος
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, υποσχέθηκε αισθητή μείωση τιμής της κιλοβατώρας
Άκυρο για εξαγωγή φυσικού αερίου, στόχος η εισαγωγή με χαμηλό κόστος
Στροφή 180 μοιρών στις δηλώσεις Γιώργου Παπαναστασίου σχετικά με ένα σκέλος του σχεδιασμού για το φυσικό αέριο καθώς σήμερα (31/5) ανέφερε πως τελικά, ίσως να μην χρειάζεται να εξάγουμε το προϊόν, υγροποιημένο, στις αγορές της Ευρώπης.

Το στρατηγικό πλάνο της χώρας επικεντρώνεται πλέον, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, στην επίτευξη διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού που θα φέρνει, όπως είπε, χαμηλού κόστους φυσικό αέριο στην Κύπρο, σε αέρια μορφή, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Αφού υπογράμμισε ότι εντός ενός μήνα αναμένει την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος εταιρειών για κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ προς το Βασιλικό, χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο για φθηνό ηλεκτρισμό για τους καταναλωτές στην Κύπρο.

Από τα 35 σεντ την κιλοβατώρα σήμερα, όπως ανέφερε, με την εισδοχή και των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής, μαζί με το φυσικό αέριο, η ηλεκτροπαραγωγή θα μειωθεί πιθανόν και χαμηλότερα του ενός τρίτου.

Απαραίτητη προϋπόθεση μέχρι τότε, η εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ώστε να αξιοποιηθεί μεγαλύτερη από την παραγόμενη ενέργεια από τα εγκατεστημένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών.

Μέχρι πρότινος, ο υπουργός σημείωνε σε δηλώσεις του για το κόστος του φυσικού αερίου πως βάσει δεδομένων, η χρησιμοποίησή του για ηλεκτροπαραγωγή θα κάνει τη διαφορά στον καταναλωτή επειδή θα μειωθούν οι εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων. Όχι τόσο για την τιμή του.

  • φυσικό αέριο
  • Γιώργος Παπαναστασίου
  • Ισραήλ
  • Κύπρος
  • ηλεκτρισμός