Economy
Τέλος η άδεια οικοδομής για φωτοβολταϊκά στις οροφές κτηρίων
Ομόφωνο «ναι» από την ολομέλεια της Βουλής για το κτύπημα κατά της γραφειοκρατίας
Τέλος η άδεια οικοδομής για φωτοβολταϊκά στις οροφές κτηρίων
Στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του κόστους, αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές κτηρίων, αποσκοπεί τροποποίηση νόμου που ψήφισε ομόφωνα η oλομέλεια της Βουλής.

Αφορά τον περί ρυθμίσεων οδών και οικοδομών νόμων, για τον οποίο κατέθεσε πρόταση νόμου η κοινοβουλευτική επιτροπής ενέργειας, ώστε να μην απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές υφιστάμενων οικοδομών.

Εξαίρεση θεωρούνται οι οικοδομές που έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέες ή αρχαία μνημεία και εμπίπτουν σε ελεγχόμενη περιοχή με βάση τον περί αρχαιοτήτων νόμο ή σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου ή σε ειδική ζώνη αερολιμένα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι οι πολίτες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κατοικιών τους δεν χρειάζονται πλέον οποιαδήποτε άδεια οικοδομής, δεδομένου ότι έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο.

Αναφέρθηκε ακόμα σε «μια απαράδεκτη νοοτροπία που υπήρξε στο παρελθόν, που κάποιοι έθεσαν απαιτήσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα στον συγκεκριμένο νόμο, ενώ υπήρξαν και απαιτήσεις για είσπραξη χρημάτων».

Μέχρι να ψηφιστεί η τροποποίηση του νόμου, ίσχυε διάταγμα βάσει του οποίου οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να εισπράττουν λεφτά που δεν εισέπρατταν πριν. Υπήρχε επίσης ανομοιομορφία στις απαιτήσεις των δήμων και κοινοτήτων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

  • φωτοβολταϊκά
  • στέγες
  • Βουλή
  • τοπική αυτοδιοίκηση