Economy
Χαμηλότερη κατά 6% η χρέωση στο ρεύμα τον Ιούνιο
Η κιλοβατώρα υποχώρησε στα 26 σεντ συμπεριλαμβανομένης της επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών
Χαμηλότερη κατά 6% η χρέωση στο ρεύμα τον Ιούνιο
Μειωμένος κατά 6% θα είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος με τα δεδομένα του τρέχοντος Ιουνίου, συγκριτικά με τον Μάιο, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας σημείωσε νέα, πιο αισθητή υποχώρηση, πέφτοντας στα 26 σεντ.

Πρόκειται για την αντανάκλαση της τιμής του κόστους πετρελαιοειδών για ηλεκτροπαραγωγή, που είχε προμηθευτεί η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου τον περασμένο Απρίλιο. Ο ετεροχρονισμός οφείλεται ως γνωστό στην εξάρτηση από τις εισαγωγές φορτίων, λόγω της διαχρονικής ενεργειακής απομόνωσης της χώρας.

Η επιχορήγηση
Η συνολική τιμής της κιλοβατώρας είναι υψηλότερη όμως πέφτει μέχρι να φτάσει στον τελικό καταναλωτή, στην προκειμένη περίπτωση στα 26 σεντ, λόγω της κρατικής βοήθειας προς τους καταναλωτές, που είχε αρχίσει το 2022 και έκτοτε ανανεώνεται αδιάλειπτα. Η τρέχουσα ισχύς του μέτρου διαρκεί ως το τέλος του μήνα που διανύουμε.

€212 για 800Kw
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, μας έδωσε το ακόλουθο παράδειγμα χρέωσης ηλεκτρικού ρεύματος με οικιακή διατίμηση: Με βάση τη μέση κατανάλωση, που υπολογίστηκε στις 800 κιλοβατώρες και με τη νέα τιμή της κιλοβατώρας, ο λογαριασμός για μια διμηνία θα είναι 212 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της επιχορήγησης και του ΦΠΑ.

Υπάρχει οροφή
Το Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει τα νοικοκυριά, τους μικρούς εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, καθώς και τους ιδιοκτήτες υδραντλιών με κλιμακωτό υπολογισμό αναλόγως κατανάλωσης και με οροφή τις 800 κιλοβατώρες. Για υψηλότερες ανάγκες δεν υπάρχει συνεισφορά από το κράτος. Η επιχορήγηση καλύπτει την αύξηση του κόστους ενέργειας που επωμίζεται η ΑΗΚ, με ορόσημο σύγκρισης τον Ιούνιο του 2022.

  • ηλεκτρικό ρεύμα
  • λογαριασμός ΑΗΚ
  • ΑΗΚ