Economy
Φωτοβολταϊκά οροφής: Λιγότερη γραφειοκρατία αλλά και αποκλεισμός καταναλωτών
Δεν απαιτείται πλέον άδεια οικοδομής αλλά η εγκατάσταση συστήματος τηλεχειρισμού χρήζει διορθώσεων
Φωτοβολταϊκά οροφής: Λιγότερη γραφειοκρατία αλλά και αποκλεισμός καταναλωτών
Ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο λιγότερο για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι σχεδιάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή του κτηρίου τους, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του τροποποιητικού νόμου που αφαιρεί την προϋπόθεση για έκδοση άδειας οικοδομής.

Μια απόφαση που έγινε δεκτή με αντιδράσεις ικανοποίησης και ανακούφισης από αρκετό κόσμο, ιδιαίτερα όσων έχουν προχωρήσει την επένδυσή τους αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι σε διαδικασίες, ενίοτε και με κόστος, που η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να χειρίζεται με πολύ υψηλότερες ταχύτητες.

Ποιοι επηρεάζονται
Εκκρεμεί ωστόσο ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα, το οποίο προκύπτει από την απαίτηση της ΑΗΚ Διανομή για εγκατάσταση συστήματος τηλεχειρισμού (ripple control) για όλα ανεξαιρέτως τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεξαρτήτως ισχύος, από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους και εντεύθεν. Η συγκεκριμένη απόφαση αποκλείει μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού από τη δυνατότητα να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά.

Τί διαπιστώθηκε
Το πρόβλημα εντοπίστηκε από τον κλάδο των ηλεκτρολόγων, οι οποίοι διαπίστωσαν πως σε υφιστάμενες πολυκατοικίες αλλά και σπίτια με μακρινή απόσταση από τον μετρητή, όπως σε περιπτώσεις συγκροτημάτων, δεν υφίσταται μια τέτοια πρόνοια. Ούτε για τοποθέτηση ripple control στο δωμάτιο των μετρητών, ούτε για να ανέβει καλώδιο εσωτερικά του κτηρίου.

Η εξήγηση της ΑΗΚ
Από πλευράς ΑΗΚ Διανομή τονίστηκε πως ο τηλεχειρισμός, που δίνει τη δυνατότητα να περικόπτεται παραγωγή από ΑΠΕ είναι απαραίτητος για την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος καθώς έχει φτάσει στα όριά του από πλευράς διείσδυσης της εγκατεστημένης πράσινης ενέργειας.

Ραντεβού την Τρίτη
Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και πρωτοβουλίες από πλευράς των ηλεκτρολόγων, των εγκαταστατών έργων ΑΠΕ και της ΑΗΚ με σκοπό την εξεύρεση λύσης, η κοινοβουλευτική επιτροπή ενέργειας κάλεσε όλα τα μέρη σε συζήτηση στη συνεδρία στις 6 Ιουνίου.

Εναλλακτική επιλογή
Ο σύνδεσμος των αδειούχων εργοληπτών ηλεκτρολόγων έχει έτοιμες εναλλακτικές επιλογές. Η πρώτη αφορά πολυκατοικίες και σπίτια με ενιαία ανάπτυξη που το δωμάτιο των μετρητών είναι μακριά από την εγκατάσταση. Η εισήγηση είναι να τοποθετηθεί ένας δέκτης της ΑΗΚ στο δωμάτιο μετρητών, καθώς και του ripple control στην οροφή της πολυκατοικίας ή στο χώρο του σπιτιού. Θα εξοικονομηθούν χιλιάδες ευρώ, τονίζεται αφού συν τοις άλλοι θα μειωθεί και η απόσταση των καλωδίων.

«Ποιος θα το ήθελε;»
«Πρέπει να έρθουμε και στη θέση των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προβλέφθηκε διέλευση των καλωδίων που να μην είναι ορατά. Ποιος θα αγόραζε διαμέρισμα 200-400 χιλιάδων ευρώ και θα ήθελε να φαίνονται εξωτερικά τα καλώδια των φωτοβολταϊκών συστημάτων;», διερωτάται ο σύνδεσμος των ηλεκτρολόγων.

Η δεύτερη εισήγηση
Για τη δεύτερη εισήγηση, σημειώνεται: «Όσον αφορά τα σπίτια τα οποία απέχουν μέχρι και 100 μέτρα από το δωμάτιο μετρητών είναι αδύνατο να περάσει καλώδιο. Ακόμα κι αν είναι μέσα στις σωλήνες από όπου περνά η παροχή για το κάθε σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, να τοποθετείτε ο δέκτης της ΑΗΚ στον περιβάλλοντα χώρο κάθε σπιτιού».

Οι όποιες παρανομίες
Στην επιστολή των ηλεκτρολόγων προς τους βουλευτές, σημειώνεται επίσης ότι διαφωνούν με το επιχείρημα λειτουργών της ΑΗΚ πως μόνο με την εγκατάσταση ripple control θα αποφεύγεται το ενδεχόμενο παρέμβασης είτε από τον εγκαταστάτη είτε από τον ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού συστήματος. Αναφέρουν πως ήδη υπάρχουν επικίνδυνες εγκαταστάσεις τις οποίες βλέπουν υπάλληλοι του οργανισμού για τις μετρήσεις και τονίζουν πως μόνο με τη θεσμοθέτηση των υποχρεωτικών επανελέγχων θα μπορούν να εντοπίζονται οι όποιες παρανομίες.

Οικοδομές εξαίρεσης
Η τροποποίηση που ψήφισε ομόφωνα η oλομέλεια της Βουλής αφορά τον περί ρυθμίσεων οδών και οικοδομών νόμων ώστε να μην απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές υφιστάμενων οικοδομών. Εξαιρούνται οι οικοδομές που έχουν κηρυχθεί διατηρητέες ή αρχαία μνημεία και εμπίπτουν σε ελεγχόμενη περιοχή με βάση τον περί αρχαιοτήτων νόμο ή σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου ή σε ειδική ζώνη αερολιμένα.

Πηγή εισπράξεων
Όπως σχολιάστηκε από βουλευτές, μέχρι να ψηφιστεί η τροποποίηση του νόμου, ίσχυε διάταγμα βάσει του οποίου οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης εισέπρατταν λεφτά, που δεν εισέπρατταν πριν. Υπήρχε επίσης ανομοιομορφία στις απαιτήσεις των δήμων και κοινοτήτων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όπως σημείωσαν.

  • φωτοβολταϊκά