Health & Pharma
Πρώτες Βοήθειες για παιδιά στο Μακάρειο και ασθενοφόρο 24 ώρες
Ο δρ Κυριάκος Χατζηλαμπρής καταθέτει επίσης την άποψη, όλοι οι παιδίατροι να θητεύουν στα επείγοντα
Πρώτες Βοήθειες για παιδιά στο Μακάρειο και ασθενοφόρο 24 ώρες
Σκεφτείτε ένα κτηριακό συγκρότημα που να στεγάζει όλη τη φροντίδα που η σύγχρονη παιδιατρική μπορεί να παρέχει. Σε όλα τα επίπεδα. Με προσωπικό έτοιμο να ανταποκριθεί με ταχύτητα και επάρκεια για να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά ή να κάνει τη διαφορά σε μια μονάδα εντατικής νοσηλείας.

Λογικό δεν ακούγεται; Ποιος γονιός θα έλεγε όχι σε μια καλά οργανωμένη, συγκεντρωτική και συνάμα εξειδικευμένη ιατρική δομή; Ποιο κράτος δεν θα αναβάθμιζε και δεν θα αναδείκνυε την παρουσία της προς όφελος της δημόσιας υγείας; Εάν έχετε απαντήσει με τη λέξη «κανένας», τότε θα έχετε ταξιδέψει νοερά εκτός Κύπρου.

Διότι στον τόπο μας, υπάρχουν ακόμα ιατρικοί και κρατικοί κύκλοι οι οποίοι προτιμούν να στεγάζεται ή και να παραμείνει το τμήμα Πρώτων Βοηθειών αποκλειστικά για παιδιά, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το οποίο με τη σειρά του να παραπέμπει τα περιστατικά στο Μακάρειο Νοσοκομείο, την κορωνίδα των υπηρεσιών υγείας για τα παιδιά.

Δεν έχει διευθετηθεί
Το πότε, πιθανόν να εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ασθενοφόρου. Όπως επίσης συμβαίνει και για περιστατικά που καλείται να διαχειριστεί ο ιδιωτικός τομέας. Παρά τις φωνές από διάφορους φορείς και από επαγγελματίες υγείας δεν έχει ακόμη διευθετηθεί η συνεχής παρουσία ασθενοφόρου στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Όλοι οι παιδίατροι
Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, ο παιδίατρος Κυριάκος Χατζηλαμπρής, ο οποίος έθιξε και στο παρελθόν τη σοβαρότητα των υπό αναφορά ζητημάτων, τόνισε: «Έχω την ίδια άποψη εδώ και καιρό. Οι Πρώτες Βοήθειες αποκλειστικά για παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου όλοι οι παιδίατροι χρειάζεται να ασκηθούν και να μάθουν».

Εισήγηση για δίδυμο
Για να καταθέσει σε αυτό το σημείο, ακόμη μια χρήσιμη εισήγηση: «Να υπάρχει πάντα ένας έμπειρος παιδίατρος και μαζί του ένας ειδικευόμενος παιδίατρος, ακόμα και στις Πρώτες Βοήθειες για παιδιά. Πρέπει όλοι να ξέρουν τί γίνεται. Δεν είδα σε κάποια άλλη χώρα, οι παιδίατροι να μην κάνουν Πρώτες Βοήθειες. Να ξεχωρίζουν παιδίατρους για τα επείγοντα από τα μη επείγοντα περιστατικά».

«Είναι πρωτάκουστο»
Για το συγκριτικό πλεονέκτημα της συστέγασης όλων των τμημάτων της παιδιατρικής, ο Κυριάκος Χατζηλαμπρής, εξήγησε πως τα παιδιά χρειάζονται εξειδικευμένη, πολύπλευρη και γρήγορη ανταπόκριση, σημειώνοντας πως «χρειάζεται να γίνουν αναλύσεις, ακτινογραφίες, υπέρηχοι και γενικά όλες οι εξετάσεις». Για να υπογραμμίσει ότι «δεν γίνεται να υποδέχεται τα περιστατικά το Γενικό Νοσοκομείο και να τα στέλνει στο Μακάρειο. Είναι πρωτάκουστο, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Δυο ώρες μέχρι να φτάσει
Ανοίγοντας δε το κεφάλαιο «Ανταπόκριση ασθενοφόρων», ο δρ Χατζηλαμπρής κατέθεσε ξεκάθαρη εισήγηση: «Χρειάζεται ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ωρο έξω από το Μακάρειο Νοσοκομείο». Οι ανάγκες είναι μεγάλες όμως από την άλλη «πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο της πολύωρης αναμονής. Υπήρξαν περιστατικά στα οποία πέρασε μιάμιση και δυο ώρες μέχρι να φθάσει ασθενοφόρο», όπως μας είπε.

Μέσα και τα ιδιωτικά
Σημείωσε επίσης, με βάση και την εμπειρία που αποκόμισε πως «πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό και για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να έχουν ασθενοφόρο για το τμήμα των Πρώτων Βοηθειών σε 24ωρη βάση, καθώς επίσης και προσωπικό που να ξέρει πώς να αντιμετωπίσει περιστατικά».

Ο χειρότερος χειμώνας
Αναφορικά με τις ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά αυτή την περίοδο, ο Κυριάκος Χατζηλαμπρής, μας είπε αρχικά: «Έχουμε ξεπεράσει τον χειρότερο χειμώνα. Δεν γνωρίσαμε ξανά, τόσες πολλές ιώσεις. Πρόκειται για κοινή διαπίστωση των γιατρών». Ο λόγος; «Η παρατεταμένη χρήση μάσκας επί πανδημίας που εμπόδισε το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών παιδιών να ωριμάσει ερχόμενο σε επαφή με ιούς», απάντησε.

Αφήστε τα να παίξουν
Για να στείλει και το εξής μήνυμα, ειδικότερα προς τους γονείς και τους κηδεμόνες: «Δεν μπορούμε να είμαστε όλη την ώρα σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Να αφήσουμε τα παιδιά να παίξουν στην αυλή, να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον, ακόμα και με το χώμα. Δεν θα πάθουν κάτι. Αντίθετα, θα μπορεί ευκολότερα να ωριμάσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα».

Περιορίστηκε ο Covid
Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση με τις ιώσεις στα παιδιά, ο γιατρός δεν είχε κάποια ανησυχητική διαπίστωση. Μας είπε αρχικά: «Βλέπουμε κάποιες ιώσεις αυτή την περίοδο αλλά τον Covid-19 τον έχουμε περιορίσει. Τα περιστατικά της νόσου είναι πλέον λιγότερα και ελαφράς μορφής».

Αλλεργίες σε παιδιά
Για να εξηγήσει ακολούθως πως αυτή την εποχή εντοπίζονται αλλεργίες αρκετών μορφών που εκδηλώνονται στα μάτια, με ρινίτιδες, σε παιδιά ευάλωτα στον βήχα ή με άσθμα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται δύσπνοια και δυσφορία. Ο δε συνδυασμός αλλεργίας κόπωσης άμα τα παιδιά ασκούνται, έχει ως αποτέλεσμα να κουράζονται πιο εύκολα. Γεγονός που πρέπει να προσεχθεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Οι ώρες για το κολύμπι
Όσο για τις συνθήκες της εποχής, ο δρ Χατζηλαμπρής συστήνει στους γονείς μερικές απλές, προληπτικές πρακτικές: «Μπαίνουμε σε καλοκαιρινή περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και δραστηριότητές μας όπως το κολύμπι σε ανοικτό χώρο, τις προτιμούμε για νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, πάντα με την εκ των προτέρων χρήση αντιηλιακού», υπενθυμίζοντας πως η μεγάλης διάρκειας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ελλοχεύει κινδύνους όπως «καρκίνος του δέρματος, έγκαυμα, απώλεια αισθήσεων, εμετός».

Κτυπά η γαστρεντερίτιδα
Σε ερώτηση αν έχει παρατηρήσει κάποια έξαρση τελευταία, ως έμπειρος παιδίατρος, μας απάντησε θετικά, λέγοντας: «Πολλές είναι οι γαστρεντερίτιδες τελευταία, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Ένα αίτιο είναι τα εκτεθειμένα τρόφιμα που βρίσκονται εκτός ψυγείου, ιδίως τα πουλερικά. Μπορεί να συμβεί ακόμη και με φαγώσιμα σε εστιατόρια. Να διατηρούνται στο ψυγείο αλλά όχι για παραπάνω από δύο μέρες».

  • Παιδίατροι
  • Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
  • Κυριάκος Χατζηλαμπρής
  • Μακάρειο Νοσοκομείο
  • Γενικό Νοσοκομείο
  • παιδιά
  • Πρώτες Βοήθειες