Economy
Στο Υπουργικό το πόρισμα για το ασυμβίβαστο στην ΑνΑΔ
Η πρώτη αντίδραση της Αρχής, της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, του ΚΕΒΕ και της ΠΕΟ
Στο Υπουργικό το πόρισμα για το ασυμβίβαστο στην ΑνΑΔ
Τον δρόμο για το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου για τη διοικητική δομή της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σύμφωνα με το οποίο, 8 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, που διορίζονται και εκπροσωπούν εργοδοτικές οργανώσεις και συντεχνίες, «παρέχουν υπηρεσίες συναφείς με τις δραστηριότητες της ΑνΑΔ» και συνεπώς «δημιουργείται ευθέως ασυμβίβαστο».

Το πόρισμα δόθηκε για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, βρίσκεται στα χέρια της διεύθυνσης της Αρχής, καθώς και του οργανισμού που υπέβαλε την καταγγελία, ότι τα οκτώ διοικητικά μέλη «εγκρίνουν προγράμματα για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης που ανήκουν στους ιδίους, στη βάση συμφερόντων τους», τον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων.

Σημαντικές οι αποφάσεις
Το τί μέλλει γενέσθαι με το πόρισμα εναπόκειται πλέον στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί του, έχοντας τη διάγνωση ενώπιον τους για ασυμβίβαστο που σείει συθέμελα την ΑνΑΔ καθώς αφορά οκτώ από τα δεκατρία μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις που θέτουν γενικότερα θέμα εκπροσώπησης των κοινωνικών εταίρων.

Βάσει νόμου το υπουργείο
Διότι παράλληλα τίθεται και ζήτημα νομοθεσίας (του 1999) καθώς σε αυτήν είχε στηριχθεί το Υπουργείο Εργασίας για τη συγκρότηση της Αρχής και τον τρόπο επιλογής των μελών του διοικητικού του συμβουλίου. Δόθηκε δε η θέση πως είχαν λάβει γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα πως «οι οργανώσεις που συμμετέχουν είναι θέμα που εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου». Καθώς και ότι «η αναφορά του υπουργού Εργασίας ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο έγινε με βάση τις πρόνοιες του περί ορισμένων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου νόμου».

Έφερε τα πάνω κάτω
Με άλλα λόγια, ενώ η ΑνΑΔ λειτουργεί για δεκαετίες έχοντας γνωμάτευση πως δεν υφίσταται ασυμβίβαστο με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο διοικητικό της συμβούλιο, έρχεται τον Ιούνιο του 2023 η μεγάλη ανατροπή από την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, που φέρνει τα πάνω κάτω με ένα πόρισμα που αγγίζει τη νομοθεσία, την ερμηνεία της, τον τρόπο λήψης αποφάσεων, την εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων σε οργανισμούς, όπως και για αρκετές άλλες πτυχές.

Η σύγκριση με τον ΟΑΥ
Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, καταγράφηκαν σχόλια και απορίες συγκριτικά με προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, που αφορούσε τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, βάσει της οποίας δεν προέκυψε ασυμβίβαστο. Η διαφορά, σύμφωνα με το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής αναφορικά με τα διοικητικά μέλη της ΑνΑΔ είναι πως σε αυτή την περίπτωση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει οικονομικό όφελος για συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις.

Σχόλιο Ηλιάνας Νικολάου
Ζητήσαμε την τοποθέτηση της προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου επί του θέματος. Η Ηλιάνα Νικολάου αρκέστηκε να μας πει πως «θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Η ΑνΑΔ έχει ρόλο να διαδραματίσει προς όφελος της κοινωνίας και θα πρέπει να αξιοποιηθεί μέσω του καλύτερου δυνατού τρόπου λειτουργίας».

Ανακοίνωση από την ΑνΑΔ
Η πρώτη αντίδραση από πλευράς της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ήρθε μέσω της ακόλουθης ανακοίνωσης: «Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΑνΑΔ καθορίζεται από το άρθρο 10(1) των περί ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού νόμων του 1999 έως 2007, με βάση το οποίο, από την ίδρυσή της, η ΑνΑΔ διοικείται από διοικητικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από 13 μέλη που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Από τα μέλη, τα πέντε εκπροσωπούν την κυβέρνηση και τα άλλα οκτώ εξίσου τις πλέον αντιπροσωπευτικές εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις.

Η ΑνΑΔ έλαβε το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβιβάστου που αφορά στις πρόνοιες των περί ασυμβιβάστου προς την άσκηση των καθηκόντων ορισμένων αξιωματούχων της Δημοκρατίας ορισμένων επαγγελματικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων τους νόμων του 2008 έως 2019, το οποίο εξετάζεται σε συνεργασία με τον νομικό της σύμβουλο».

Η συνδικαλιστική αντίδραση
Πώς αντέδρασε επισήμως το συνδικαλιστικό κίνημα μετά από το πόρισμα για το ασυμβίβαστο στο διοικητικό συμβούλιο της ΑνΑΔ; Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μας ανέφερε πως το μελετούν και πως ανάλογα θα τοποθετηθούν. Υπογράμμισε ωστόσο πως το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ενθαρρύνει τη συμμετοχή των συντεχνιών και γενικότερα την εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων σε τέτοιους οργανισμούς. Μια φιλοσοφία που εκφράζει επίσης και το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Στάση αναμονής από ΚΕΒΕ
Ρωτήσαμε επίσης για τη θέση της εργοδοτικής πλευράς για το πόρισμα, μιλώντας με τον γενικό γραμματέα του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ο Μάριος Τσιακκής μας ανέφερε πως επί του παρόντος δεν θα ήθελε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, καθώς κι ότι αναμένουν την εξέταση του πορίσματος από τον νομικό σύμβουλο της ΑνΑΔ. Νομική γνωμάτευση αναμένεται να λάβει και η εργοδοτική πλευρά.

  • ΑΝΑΔ
  • Υπουργείο Εργασίας
  • ΠΕΟ
  • ΚΕΒΕ
  • Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου