Economy
Βάση στην Κούβα ετοιμάζει η Κίνα
Αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα «θερμό επεισόδιο» στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων
Βάση στην Κούβα ετοιμάζει η Κίνα
Σε μυστική συμφωνία κατέληξαν Κίνα και Κούβα, ώστε η Κίνα να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική μονάδα υποκλοπής στην Κούβα, σε μια νέα γεωπολιτική πρόκληση, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Μια εγκατάσταση υποκλοπής στην Κούβα, περίπου 100 μίλια από τη Φλόριντα, θα επέτρεπε στις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών να συλλέγουν κρίσιμες πληροφορίες σε όλες τις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες, όπου βρίσκονται πολλές στρατιωτικές βάσεις, και να παρακολουθούν την κυκλοφορία των πλοίων των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι η Κίνα συμφώνησε να πληρώσει στην Κούβα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να της επιτρέψει να κατασκευάσει τον σταθμό υποκλοπής και ότι οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί το Πεκίνο ως τον πιο σημαντικό οικονομικό και στρατιωτικό αντίπαλο. Μια κινεζική βάση με προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες και δυνατότητες πληροφοριών στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου απειλή.

Πηγή: ΟΤ.gr