Health & Pharma
Δέντρα που μπορούν να επιβιώσουν στην κλιματική αλλαγή σχεδιάζει να φυτέψει το Παρίσι
Το σχέδιο για μια «βιο-κλιματική» πόλη
Δέντρα που μπορούν να επιβιώσουν στην κλιματική αλλαγή σχεδιάζει να φυτέψει το Παρίσι
Το βασικό κριτήριο για τη φύτευση των δέντρων το Παρίσι ήταν ιστορικά θέμα αισθητικής: δέντρα όμορφα για να στολίσουν τους γραφικούς δρόμους της πόλης και να δώσουν χρώμα και άφθονη σκιά στους πεζούς.

Αυτή η παράδοση, που πέρασε από τον 19ο αιώνα από τον βαρόνο Haussmann , έχει γεμίσει την πρωτεύουσα με πλατάνια, καστανιές, φλαμουριές και ιαπωνικές παγόδες, μεταξύ άλλων στα Ηλύσια Πεδία, μπροστά από τους Invalides και κατά μήκος του Σηκουάνα.

Καθώς όμως η πόλη προετοιμάζεται για την άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες δεκαετίες, ανακοινώνει σχέδια που εξετάζουν έναν νέο παράγοντα: δέντρα που είναι πιο ανθεκτικά στη θερμότητα.

«Θα διαφοροποιήσουμε τα δέντρα μας ενόψει της κλιματικής αλλαγής και όλο και πιο συχνών κυμάτων καύσωνα», σχολίασε ο Christophe Najdovski, αντιδήμαρχος χώρων πρασίνου. «Χρειαζόμαστε είδη που θα είναι σε θέση να διαχειριστούν το άγχος της έλλειψης νερού».

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου αποτελεί βασικό συστατικό του νέου σχεδίου αστικοποίησης του Παρισιού, που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο αργά τη Δευτέρα. Το έργο προωθεί το όραμα της Δημάρχου Anne Hidalgo για μια «βιο-κλιματική» πόλη που βλέπει φυτά να αναδύονται από στέγες και δημόσιες πλατείες, καθώς και τη δημιουργία περισσότερων δημόσιων κατοικιών.

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τη φύτευση 170.000 δέντρων μέχρι το 2026 — και τη διατήρησή τους στη ζωή για ένα πολύ καλό λόγο: τα δέντρα απορροφούν άνθρακα, καταπολεμούν την ατμοσφαιρική ρύπανση και ανακουφίζουν τη ζέστη των πόλεων.

Μεταξύ των ανθεκτικών στις υψηλές θερμοκρασίες δέντρων που το Παρίσι μπορεί να φυτέψει είναι η τουρκική φουντουκιά , ο σφενδάμις του Μονπελιέ , η ευρωπαϊκή τσουκνίδα και η βελανιδιά , τα οποία , όπως και ο πλάτανος, είναι ήδη παρόντα στην πρωτεύουσα. Αλλά η οξιά, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο Parc André Citroën στο 15ο διαμέρισμα, έχουν προσαρμοστεί λιγότερο καλά και πιθανότατα θα είναι καλύτερα σε πιο υγρά κλίματα.

Οι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση από λίγα μόνο είδη, που θα τα καθιστούσε πιο ευάλωτα στις ασθένειες, και μελετούν άλλα που θα μπορούσαν να φυτευτούν για πρώτη φορά στο Παρίσι. Ένας προκαταρκτικός οδηγός, με προτάσεις σχετικά με το πού θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάθε είδος καθώς και τις ανάγκες τους σε νερό και ηλιακό φως, είναι ήδη στο διαδίκτυο . Η πόλη σχεδιάζει να επεκτείνει τον οδηγό ώστε να περιλαμβάνει 180 είδη μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: ΟΤ.gr