Retail
Ένα εκατομμύριο στους Τουρκοκύπριους για το χαλλούμι
Στόχος, σύμφωνα με την ΕΕ, να αρχίσει η εμπορία του μέσω της Πράσινης Γραμμής ως τα τέλη του 2024
Ένα εκατομμύριο στους Τουρκοκύπριους για το χαλλούμι
Στήριξη 1 εκατομμυρίου ευρώ για εξέταση βοοειδών και αιγοπροβάτων και τη βελτίωση της υγειονομικής ασφάλειας στην κτηνοτροφία και την ασφάλεια τροφίμων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ώστε να συνάδουν με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης της παραγωγής χαλλουμιού από Τουρκοκύπριους παραγωγούς. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η εμπορία χαλλουμιού ΠΟΠ μέσω της Πράσινης Γραμμής μέχρι τα τέλη του 2024.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο αφορά την εξάλειψη των ζωικών ασθενειών που πλήττουν τα ζώα που παράγουν γάλα στις περιοχές που δεν ελέγχονται από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος Βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα μπορούν να εμπορεύονται χαλλούμι μέσω της Πράσινης Γραμμής και να διαθέτουν το προϊόν στα κράτη μέλη ως προϊόν όπως ορίζεται από τα κριτήρια της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Όπως σημειώνεται, οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί αναμένεται να είναι σε θέση να παράγουν χαλλούμι το οποίο να μπορεί να περάσει την Πράσινη Γραμμή, πριν το τέλος του 2024. Το έργο προβλέπει την εξέταση 50.000 βοοειδών και 325.000 αιγοπροβάτων για βρουκέλλωση, την τελευταία ασθένεια των ζώων που επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος και έχει εντοπιστεί στα κατεχόμενα.

Μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων θα διασφαλιστεί πως οι ασθένειες που έχουν ήδη εξαλειφθεί δεν έχουν επανεμφανιστεί, ενώ θα πραγματοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης των Τ/κ κτηνιάτρων όσον αφορά τον έλεγχο και την παρακολούθηση της υγείας των ζώων. Οι κτηνοτρόφοι των οποίων ζώα θα θανατωθούν λόγω μόλυνσης θα αποζημιωθούν.

Τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκε το πρώτο πιστοποιητικό ΠΟΠ για Τουρκοκύπριο παραγωγό χαλλουμιού με βάση τα πρότυπα. Στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα έχουν δεσμευτεί 40 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021 - 2024 για τη σωστή εφαρμογή του καθεστώτος ΠΟΠ για το χαλλούμι (hellim).

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • χαλλούμι
  • χαλλούμι ΠΟΠ
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Τουρκοκύπριοι
  • Πράσινη Γραμμή