Retail
Δεν τους απάντησαν αν περνά από έλεγχο το ΠΟΠ
Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την ανησυχία τους στο Υπουργείο Γεωργίας
Δεν τους απάντησαν αν περνά από έλεγχο το ΠΟΠ
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που έχουν θέσει οι αιγοπροβατοτρόφοι, εδώ και καιρό, προς το Υπουργείο Γεωργίας σχετικά με το χαλλούμι ΠΟΠ και με κυριότερο εάν διεξάγονται έλεγχοι σε όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος και ποιο είναι το αποτέλεσμά τους.

Όπως σημειώνουν στελέχη του συνδέσμου, παραμένουν παράλληλα και οι ανησυχίες τους για τις προεκτάσεις ενδεχόμενης μη διεξαγωγής ελέγχων ή μη επαρκών ελέγχων. Γενικότερα, συστήνουν την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ως προς τη διαφύλαξη του παραδοσιακού μας προϊόντος, εν μέσω μεγάλου ανταγωνισμού, θεμιτού ή αθέμιτου.

Το μέτρο των 10 σεντ
Οι αιγοπροβατοτρόφοι σημειώνουν επίσης ότι αναμένουν την υλοποίηση δέσμευσης που τους είχε δοθεί το 2022 από το Υπουργείο Γεωργίας, όταν είχαν δώσει τα χέρια με τους τυροκόμους για το χαλλούμι ΠΟΠ, για επιχορήγηση από την κυβέρνηση με 10 σεντ το λίτρο παραγόμενου γάλακτος ως μέτρο προσωρινού χαρακτήρα.

Αφορούσε χρονική περίοδο που εκπνέει στο τέλος του προσεχούς Ιουλίου όμως όπως μας λέχθηκε από πλευράς αιγοπροβατοτρόφων, δεν έχουν λάβει ακόμα τίποτα. Βάσει της σχετικής δέσμευσης, από τον προσεχή Αύγουστο και μετά, τα 10 σεντ θα κληθούν να τα καταβάλλουν οι τυροκόμοι.

Κανονικά οι τυροκόμοι
Οι τελευταίοι, σημειωτέο, καταβάλλουν κανονικά την αυξημένη τιμή για το γάλα που παραλαμβάνουν από τους Κύπριους παραγωγούς, όπως είχε συμφωνηθεί πέρυσι στο πλαίσιο του χαλλουμιού ΠΟΠ, έναντι σταδιακής αύξησης στην ποσοστιαία χρήση του αιγοπρόβειου για την παρασκευή του προϊόντος.

  • χαλλούμι
  • χαλλούμι ΠΟΠ
  • Υπουργείο Γεωργίας
  • αιγοπροβατοτρόφοι