Health & Pharma
Εργοστάσιο πυρόλυσης ελαστικών στον Ύψωνα άναψε φωτιές
Για βλαβερούς ρύπους και σοβαρές επιπτώσεις φωνάζει ο δήμαρχος Παντελής Γεωργίου, σε παραπλανητικές δηλώσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα αναφέρεται η Bioland
Εργοστάσιο πυρόλυσης ελαστικών στον Ύψωνα άναψε φωτιές
Για σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα δημοτών και επιχειρήσεων κάνει λόγο ο δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, σε περίπτωση ανέγερσης εργοστασίου πυρόλυσης ελαστικών, για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, στη βιομηχανική περιοχή Αγίου Σιλά.

Δήλωση, με αφορμή αναφορά της ενδιαφερόμενης εταιρείας για παραπλανητικές και ψευδείς θέσεις του δημάρχου. Η εταιρεία από πλευράς της αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο είναι απόλυτα ασφαλές, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Παντελής Γεωργίου σημείωσε ότι ο Δήμος ζητά να εξαιρεθεί η περιοχή του Ύψωνα από τις αλλαγές στους κανονισμούς, που συζητούνται στην επιτροπή εμπορίου της Βουλής για τις βιομηχανικές περιοχές, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι συμβατή μια τέτοια μονάδα στην περιοχή, τη μοναδική, όπως είπε, όπου δραστηριοποιούνται βιομηχανικές μονάδες κατηγορίας Α’ και Β’.

Οι σημερινές μονάδες
«Έχουμε δηλαδή», όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ύψωνα, «βαριές μονάδες με οχληρία αλλά και μονάδες παραγωγής τροφίμων, ενώ πέρσι λειτούργησε και κτηνοτροφική μονάδα, απέναντι από το τεμάχιο όπου θέλουν να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο».

Ο ίδιος, με πρόσφατη επιστολή του στη Βουλή έθεσε τις θέσεις και τις ανησυχίες της δημοτικής Αρχής, με το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, να καταθέτουν «τροπολογία επί των τροποποιήσεων και ζητήθηκε αναβολή για να ξανασυζητηθούν τα όσα προκύπτουν». Σημειώνεται ότι η τροπολογία που κατέθεσαν τα δυο κόμματα αφορά στην εξαίρεση μικτών κατηγοριών βιομηχανικών περιοχών, από τέτοιου είδους βιομηχανικές αναπτύξεις και η χωροθέτησή τους μόνο σε βιομηχανικές περιοχές κατηγορίας Α’.

Θα επηρεαστούν όλοι
«Όταν συζητήσουμε στη Βουλή, είχα καταθέσει τη θέση πως οι ρύποι που εκπέμπονται από τέτοιου είδους εργοστάσια, πρέπει να είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια της κατηγορίας Β’ και όχι της κατηγορίας Α’ όπως τίθεται σήμερα», ανέφερε ο δήμαρχος Ύψωνα και σημείωσε ότι αν προχωρήσει η συγκεκριμένη ανάπτυξη «θα επηρεαστεί όλη η περιοχή».

«Παίχτηκε παιχνίδι»
Έκανε επίσης λόγο για «παιχνίδι που παίχτηκε», αφού όπως υποστήριξε, ενώ αρχικά η θέση του Τμήματος Περιβάλλοντος ήταν αρνητική στη λειτουργία τέτοιας μονάδας σε μικτή βιομηχανική περιοχή, αυτό άλλαξε στην πορεία. Επιπρόσθετα, ο Παντελής Γεωργίου είπε πως από τη διαχείριση τέτοιων αποβλήτων παράγονται συγκεκριμένοι ρύποι, όπως διοξίνες, που όπως αναφέρει η περιβαλλοντική γνωμάτευση «έχουν τοξικές ιδιότητες, που συσσωρεύονται στον οργανισμό του ανθρώπου και των ζώων και αποτίθενται μακριά από τον τόπο έκλυσης τους».

Αυτοί οι ρύποι είναι διαφορετικοί από αυτούς που υπάρχουν σήμερα στη βιομηχανική περιοχή Ύψωνα και είναι βλαβεροί για τη δημόσια υγεία, σημείωσε και πρόσθεσε πως, «μπορεί τα δεδομένα που παρουσίασε η εταιρεία να είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια της κατηγορίας Α’, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια της Β’».

Υψηλής επικινδυνότητας
Το δεύτερο θέμα που προκύπτει, τόνισε, είναι πως σε περίπτωση λειτουργίας της μονάδας, η περιοχή θα πρέπει χαρακτηριστεί ως «Seveso», δηλαδή υψηλής επικινδυνότητας, για την οποίαν «προκύπτουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας». Όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει πλάνο εκκένωσης το οποίο να μπορεί να υλοποιηθεί σήμερα, σε περίπτωση πυρκαγιάς, γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές που να το υποστηρίξουν».

«Ενώ στο Βασιλικό, για παράδειγμα, έχουν γίνει υποδομές από το κράτος και δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργηθούν τα δεδομένα που θα διασφαλίζουν την άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς, στη δική μας περίπτωση δεν υπάρχει αυτό, επομένως δεν μπορούν να φιλοξενηθούν τέτοιου είδους αναπτύξεις σε εμάς», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορώ να δεχθώ», κατέληξε στη δήλωση του ο δήμαρχος Ύψωνα, ότι θα έρθει μια μονάδα στην περιοχή με τόσες σοβαρές επιπτώσεις χωρίς να υπάρξει καμιά υποδομή και να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα των δημοτών και των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

«Εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα»
Η ανακοίνωση της εταιρείας Bioland Energy Pyrolysis κάνει λόγο για ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες από πλευράς του δημάρχου Ύψωνα, «οι οποίες εξυπηρετούν ιδιωτικά και αλλότρια συμφέροντα».
Η εταιρεία αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης κατ’ εξοχήν ωφέλιμο για  το περιβάλλον και την κοινωνία, το οποίο επιλύει το πρόβλημα των επικίνδυνων μεταχειρισμένων ελαστικών και καταργεί το μονοπώλιο που υπάρχει με τα μεταχειρισμένα ελαστικά που καίγονται σε ένα και μόνο ιδιωτικό εργοστάσιο, όπου το κράτος επωμίζεται μεγάλο κόστος.

Ασφαλισμένοι χώροι
Σημειώνει, επίσης, ότι το έργο αυτό  εκφράζει και εφαρμόζει πλήρως την ευρωπαϊκή πολιτική της κυκλικής οικονομίας, ενώ διευκρινίζεται πως «η διαδικασία της πυρόλυσης δεν είναι καύση, αφού τα μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων θα ζεσταίνονται σε ειδικά ασφαλισμένους χώρους στην απουσία οξυγόνου και θα λιώνουν, δίνοντας τα ωφέλιμα παράγωγα τους, μεταξύ των οποίων και το καύσιμο που μοιάζει με πετρέλαιο και θα χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή».

Αφού αναφέρεται στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι «το συγκεκριμένο έργο είναι απόλυτα ασφαλές, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού δεν θα παράγει απόβλητα και οι εκπομπές αερίων θα είναι πάντοτε χαμηλότερα από τα επιτρεπτά όρια» και πως «με εξοπλισμό συνεχούς παρακολούθησης, οι Αρχές θα επιβεβαιώνουν, ανά πάσα στιγμή, την πλήρη συμμόρφωση της λειτουργίας του εργοστασίου».

Υποδεικνύει ότι το έργο έχει εξασφαλίσει τις σχετικές θετικές γνωματεύσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ έχει εξασφαλιστεί «θετική Πολεοδομική άποψη».

Εναντίον του δημάρχου
Στην ανακοίνωση της, η εταιρεία αναφέρει πως ο δήμαρχος δεν είναι «κράτος εν κράτη» και «ούτε μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη ενός καθόλα ωφέλιμου και ασφαλούς έργου σε μια κρατική βιομηχανική περιοχή για να εξυπηρετήσει τους δικούς του αναπτυξιακούς προσανατολισμούς».

Σημειώνει ότι στη βιομηχανική περιοχή του Ύψωνα επιτρέπεται η ανάπτυξη βαριάς βιομηχανίας, ενώ ήδη υπάρχει και λειτουργεί, μεταξύ άλλων, εργοστάσιο διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών ιατρικών αποβλήτων, κάτι που όπως προσθέτει «καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του δημάρχου Ύψωνα, ότι η δική μας ανάπτυξη θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή, επιδιώκοντας να παραπλανήσει και να εκφοβίσει τους πολίτες».

«Αποδεχθήκαμε χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση όλους τους αυστηρούς όρους που μας επέβαλαν οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές για να προχωρήσουν στην αδειοδότηση του έργου», συνεχίζει η ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία διαβεβαιώνει τους κατοίκους του Δήμου Ύψωνα και της γύρω περιοχής ότι «το εν λόγω εργοστάσιο θα πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι οποίες έχουν τεθεί ως όροι για την κατασκευή του».

Χωρίς καμία μυρωδιά
«Καμία μυρωδιά δεν θα υπάρχει, όπως επίσης και οι ρύποι που θα εκπέμπονται θα είναι χαμηλότεροι από τα επιτρεπτά όρια», συμπληρώνει και υποδεικνύει ότι «ως μια κατ’ έξοχη οικολογική εταιρεία είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι δεν θα θέλαμε ποτέ μας να βλάψουμε το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την υγεία των κατοίκων της περιοχής».
 

  • Δήμος Ύψωνα
  • βιομηχανική περιοχή
  • πυρόλυση ελαστικών
  • παραγωγή ενέργειας
  • Bioland