Retail
Κενές τουλάχιστον 2.300 θέσεις εργασίας
Ξέμειναν από προσωπικό πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ιδιαίτερα στα παράλια λόγω εποχικότητας
Κενές τουλάχιστον 2.300 θέσεις εργασίας
Η έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν έχει βρει πάρα πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να ψάχνουν ακόμα για προσωπικό και να μην βρίσκουν. Την ίδια ώρα, ούτε η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι σε θέση να ανακοινώσει επάρκεια στελέχωσης σε εργατικό δυναμικό.

Πρόκειται για οξύ φαινόμενο υποστελέχωσης, σύμφωνα με ιδιοκτήτες και διευθυντά στελέχη εταιρειών του κλάδου. Η εικόνα δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί επικοινωνιακά, σημειώνουν, ανησυχώντας για τυχόν επιπτώσεις καθώς δεν βλέπουν στον ορίζοντα κάποιο αποτελεσματικό μέτρο επίλυσης του προβλήματος.

Καθυστερούν οι αιτήσεις
Παρότι είχαν χαιρετίσει την αλλαγή εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών, που τέθηκε σε ισχύ επί θητείας Κυριάκου Κούσιου, καθώς μεταξύ άλλων συντόμευσε σημαντικά το χρονικό διάστημα για την έγκριση των σχετικών αδειών, διαπίστωσαν πως το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας αδυνατεί να ανταποκριθεί εγκαίρως στον μεγάλο όγκο αιτήσεων.

Απροθυμία και αναπτύξεις
Για κάλυψη των αναγκών με Κύπριους πολίτες δεν έχουν ιδιαίτερες ελπίδες επειδή όπως σημειώνουν επικρατεί απροθυμία για συγκεκριμένα επαγγέλματα, καθώς και μείωση του αριθμού των ανέργων. Παρατηρούν επίσης αισθητά μειωμένο ενδιαφέρον από κοινοτικούς, με αποτέλεσμα σήμερα, να υπολογίζουν πως οι κενές θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο ξεπερνούν τις 2.300 χωρίς να υπολογίζονται οι πολύ μεγάλες ανάγκες σε σερβιτόρους στην εστίαση και στα ξενοδοχεία.

Τα αζήτητα καθήκοντα
Ο Μάριος Αντωνίου, γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου, απαντώντας στις ερωτήσεις μας, εξήγησε αρχικά, πώς ο υπό αναφορά αριθμός κενών θέσεων αφορά ρόλους όπως για εξυπηρέτηση πελατών, πωλητές, ταμίες, αχθοφόρους σε καταστήματα και επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας ακόμα πως «ναι, δεν πρόκειται για υπερβολή, το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού είναι πολύ μεγάλο και οξύ, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα παράλια που επηρεάζονται και λόγω της εποχικότητας».

Η άποψη των Κυπρίων
Γιατί οι Κύπριοι αδιαφορούν ολοένα και περισσότερο για τις αγγελίες εργασίας σε χώρους εστίασης, καταστήματα, υπεραγορές και άλλους χώρους λιανικών πωλήσεων; Η κυριαρχούσα άποψη, όπως καταγράφεται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media, αναφέρεται σε μη βιώσιμες απολαβές και μη ελκυστικές συνθήκες εργασίας. Ποια είναι η οπτική της εργοδοτικής πλευράς για το θέμα;

Αντωνίου: Λόγω κουλτούρας
«Οι Κύπριοι δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να εργαστούν σε αυτούς τους τομείς κυρίως λόγω κουλτούρας», μας ανέφερε ο Μάριος Αντωνίου και πρόσθεσε: «Μια σημαντικότατη μερίδα κόσμου που ψάχνει για δουλειά στο λιανικό εμπόριο, το βλέπει εξαρχής ως προσωρινή λύση μικρής διάρκειας μέχρι να βρει κάτι άλλο. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 90% των νέων αιτήσεων για εργασία που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, γίνεται αναφορά σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών».

Αργοσβήνει ο κρεοπώλης
Για να παραθέσει μία ακόμα πτυχή του προβλήματος, λέγοντας: «Υπάρχουν και επαγγέλματα που κινδυνεύουν να χαθούν στην πορεία του χρόνου, που το απευχόμαστε πραγματικά, όπως του κρεοπώλη, καθώς πρόκειται για μια τέχνη που μεταφέρεται από τον παππού στον εγγονό. Πόσοι νέοι μας ενδιαφέρονται σήμερα να το ακολουθήσουν, από τη στιγμή που δεν διδάσκεται σε καμιά σχολή;».

Η φυγή των Ευρωπαίων
Το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων είναι θετικό για την οικονομία του τόπου καθώς απορροφήθηκε εγχώριο εργατικό δυναμικό σε άλλες αναπτύξεις, επισήμανε το στέλεχος του συνδέσμου λιανικού εμπορίου. Παραμένει ωστόσο ένα σημαντικό κενό που δεν αναπληρώθηκε και αφορά προσωπικό με ευρωπαϊκή χώρα καταγωγής, που έφυγε από την Κύπρο την περίοδο της πανδημίας.

Δεν γύρισαν 9 χιλιάδες
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εννέα χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως Ρουμάνοι και Βούλγαροι, εργάζονταν σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, πριν ξεσπάσει η πανδημία. Μετά το τέλος της πανδημίας, δεν επέστρεψαν ποτέ στη χώρα μας. Οι θέσεις τους δεν έχουν καλυφθεί», ανέφερε ο Μάριος Αντωνίου.

Εντός έξι εβδομάδων
Για να προσθέσει πως γενικότερα δεν απέδωσαν καρπούς κάποιες κινήσεις που έγιναν για να βρεθούν λύσεις. Τονίζοντας ωστόσο πως η αλλαγή στρατηγικής για την εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, ανάμεσα σε άλλα μέσω της κατάργησης τεχνικών επιτροπών και της υιοθέτησης διαδικασιών εξπρές, βοήθησαν τα μέγιστα ώστε σε διάστημα έξι εβδομάδων να εκδίδεται άδειας εργασίας, σε σχέση με την προγενέστερη πολύμηνη αναμονή.

Ανεφάρμοστο το εξπρές
«Παρότι η νέα στρατηγική είναι απλή και ξεκάθαρη, οι προβλεπόμενες διαδικασίες εξπρές δεν εφαρμόζονται στην πράξη», σχολίασε ο Μάριος Αντωνίου. Γι’ αυτό και εκκρεμούν πολλές αιτήσεις για εργοδότηση αλλοδαπών, από επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, όπως αυτές που ποντάρουν στο τουριστικό ρεύμα. Το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα εργασίας φέρεται να έχει ενημερώσει πως δεν έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει γρήγορα τις απαιτούμενες διαδικασίες. Με ό,τι συνεπάγεται για τους κλάδους που καίγονται αυτή την εποχή για να βρουν προσωπικό.

  • λιανικό εμπόριο
  • προσωπικό
  • εστίαση
  • ξενοδοχεία
  • ξένοι εργάτες