Economy
Παντελή: Δεν δικαιολογείται η συνέχιση των μέτρων στήριξης
Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και τα κακά νέα για καταναλωτές καυσίμων και ρεύματος
Παντελή: Δεν δικαιολογείται η συνέχιση των μέτρων στήριξης
Απόλυτα σύμφωνος με τη διακοπή του μέτρου οικονομικής ανακούφισης των καταναλωτών καυσίμων κίνησης, μέσω μειωμένου συντελεστή φόρου κατανάλωσης είναι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή. Όχι μόνο επειδή ο σχετικός νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός.


Το προσωρινό αυτό μέτρο εφαρμόζεται από πέρυσι και ανανεώνεται κάθε διμηνία περίπου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές των εισαγόμενων πετρελαιοειδών, κυρίως ως συνέπεια του Ουκρανικού. Η τρέχουσα ισχύς του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα καύσιμα εκπνέει τέλος του μήνα.

Αντί 50%, κατάργηση
Το Υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει πρόσφατα να περιοριστεί η μείωση του φόρου κατανάλωσης, στο 50% της υφιστάμενης. Η Βουλή απέρριψε όμως την κυβερνητική θέση. Για να ανακοινωθεί όμως προχθές από το Ανώτατο Δικαστήριο πως ο σχετικός νόμος είναι αντισυνταγματικός, με το σκεπτικό της παρέμβασης από πλευράς Βουλής. Γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την κατάργηση του μέτρου.

Η θέση του υπουργείου
«Θεωρούμε ότι μετά τις 30 Ιουνίου οι συντελεστές πρέπει να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών κατά περίπου 8 σεντ το λίτρο», δήλωσε ο Γιώργος Παντελή στον Alpha. Όπως είπε, «μετά από εσωτερική ανάλυση έχει διαφανεί ότι τώρα, οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί σε επίπεδα κάτω από τις 7 Μαρτίου του 2022, πριν την εφαρμογή του μειωμένου φόρου κατανάλωσης και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται η συνέχιση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών.

Διακοπή επιχορήγησης
Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνεί και με τη διακοπή της κυβερνητικής επιχορήγησης σε ότι αφορά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, που επίσης εφαρμόζεται από πέρυσι και η οποία καλύπτει την τσουχτερή αύξηση του κόστους ενέργειας, με βάση σύγκρισης τον Ιούνιο του 2022 και υπολογίζεται κλιμακωτά βάσει κατανάλωσης από τους οικιακούς, μικρούς εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, καθώς και για υδραντλίες.

Επανεξέταση φθινόπωρο
Ούτως ή άλλως, ο σχετικός νόμος της Βουλής, επίσης κρίθηκε ως αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο, μια θέση που εκφράζει επίσης και τη Νομική Υπηρεσία. Ο Γιώργος Παντελή ανέφερε ότι «εξετάζεται κατά πόσο μπορεί να τερματιστεί τέλος Ιουνίου το μέτρο της επιχορήγησης και να επανεξεταστεί η πορεία εφαρμογής του το φθινόπωρο.Πρκαταρκτικά όμως η θέση μας είναι η ίδια».

  • ηλεκτρικό ρεύμα
  • καύσιμα κίνησης
  • Υπουργείο Οικονομικών
  • Γιώργος Παντελή
  • Βουλή
  • καταναλωτές