Health & Pharma
Ο ΟΚΥπΥ εισαγάγει πετυχημένο μέτρο ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ
Στόχος η γρήγορη πρόσβαση στους ασθενείς ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα να σώζονται ανθρώπινες ζωές
Ο ΟΚΥπΥ εισαγάγει πετυχημένο μέτρο ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ
Τη σύναψη συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Ελλάδας για την ανάπτυξη μηχανών ταχείας επέμβασης, ανακοίνωσε η διεύθυνση ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Μονάδα γνωστή στην Ελλάδα ως μοτοσικλέτες ταχείας ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ, η χρήση των εν λόγω διαγνωστικών μηχανών ελαχιστοποιεί τον χρόνο ανταπόκρισης στις επείγουσες και απειλητικές καταστάσεις διασφαλίζοντας τη γρήγορη πρόσβαση στους ασθενείς, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου η πρόσβαση ασθενοφόρου είναι δύσκολη.

Όπως αναφέρεται, η παρακολούθηση των διαδικασιών του ΕΚΑΒ θα προσφέρει πολύτιμη γνώση στα πληρώματα των ασθενοφόρων της Κύπρου και θα συμβάλει στη δημιουργία της πρώτης ομάδας μηχανών ταχείας επέμβασης στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, οι μηχανές του ΕΚΑΒ έχουν διασώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές και γι’ αυτό η συμβολή τους θεωρείται εξέχουσας σημασίας.

Η ανάπτυξη του τομέα στην Κύπρο θα στηριχθεί στην εξασφάλιση των κατάλληλων μηχανών και εξοπλισμών, στην εκπαίδευση των πληρωμάτων στην οδήγηση μηχανών υπό δύσκολες συνθήκες και στην έκδοση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών και διαδικασιών σε σχέση με τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, τα ερευνητικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του δείχνουν ότι σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής, κάθε λεπτό που περνά μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 5,5-10%. Ως εκ τούτου, η άμεση δράση θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης, μειώνοντας ακολούθως τον χρόνο και τα κόστη για νοσηλεία.

  • ΕΚΑΒ
  • ΟΚΥΠΥ
  • υγεία
  • αιφνίδια καρδιακή ανακοπή