Health & Pharma
Ολοήμερη στάση εργασίας των φυσιοθεραπευτών
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με σφοδρά παράπονα
Ολοήμερη στάση εργασίας των φυσιοθεραπευτών
Σε ολοήμερη στάση εργασίας κατήλθαν (15/6) οι φυσιοθεραπευτές ζητώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Με εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του ΟΑΥ, εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για τη στασιμότητα που όπως αναφέρουν, επικρατεί στον κλάδο τους.

Υπόμνημα των διαμαρτυρομένων φυσιοθεραπευτών παραδόθηκε στη διευθύντρια του οργανισμού, Μαρία Κυθρεώτου, η οποία τους κάλεσε σε διάλογο για επίλυση των προβλημάτων.

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, σύμφωνα με την πρόεδρο, Ειρήνη Ζαννέττου, διαφωνεί με τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ για τις φυσιοθεραπείες. Ζήτησε σωστό υπολογισμό των αναγκαίων μονάδων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Ειρήνη Ζαννέττου είπε ότι «εδώ και ενάμισι χρόνο λέμε στον ΟΑΥ και του το αποδείξαμε, ότι ο προϋπολογισμός που υπολογίστηκε όταν ενταχθήκαμε στο σύστημα, τέλη του 2020, δεν ήταν αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου για φυσιοθεραπεία. Κάναμε ολόκληρο αγώνα πέρσι για να φθάτοσει  τέλος του χρόνου και να παραδεχθεί ο ΟΑΥ ότι έκανε λάθος, να έρθει να μας δώσει ένα ποσό αναδρομικά και ένα νέο προϋπολογισμό για το 2023».

Δήλωσε επίσης πως «από τον Δεκέμβριο τους λέμε ότι τα χρήματα που δίνονται δεν είναι προς τους φυσιοθεραπευτές αλλά στους δικαιούχους για φυσιοθεραπεία ενώ ο αριθμός των μονάδων που υπολογίζεται από τον Οργανισμό ότι είναι οι ανάγκες του κόσμου, δεν είναι ρεαλιστικός. Από τον Ιανουάριο, παρόλο που μπήκαν κάποια εκατομμύρια στον προϋπολογισμό, οι ανάγκες του κόσμου ήταν πολύ περισσότερες».

Σημείωσε ότι ως σύλλογος προσέλαβε επιδημιολόγο που προέβη σε έρευνα και το ότι απέδειξαν στον ΟΑΥ ότι ο τρόπος που βλέπει το ζήτημα είναι λανθασμένος, όπως ανέφερε. «Προχωρά μήνας με τον μήνα και ο όγκος της δουλειάς αυξάνεται ενώ ο ΟΑΥ μειώνει την τιμή της μονάδας μας», είπε η Ειρήνη Ζαννέττου.

«Επικαλούνται ότι είναι ύποπτος ο όγκος της δουλειάς, πως γίνονται καταχρήσεις. Οι φυσιοθεραπευτές δεν έχουν να κάνουν με τη συνταγογράφηση αλλά με παραπομπές που φθάνουν από ειδικούς. Δεν ζητιανεύουμε, ούτε ζητάμε κάτι παράλογο», υπογράμμισε.

  • φυσιοθεραπευτές
  • ΟΑΥ
  • ΓεΣΥ