Business Tech
Ευρωκοινοβούλιο προς Κύπρο: Ανακαλέστε τις άδειες κατασκοπευτικών λογισμικών
Σχετικό ψήφισμα χαρακτηρίζει τη χώρα μας ως κόμβο εξαγωγών
Ευρωκοινοβούλιο προς Κύπρο: Ανακαλέστε τις άδειες κατασκοπευτικών λογισμικών
Συστάσεις στην Κύπρο για τον φερόμενο ρόλο της ως κόμβος εξαγωγών, περιέχει το ψήφισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης (PEGA) το οποίο εγκρίθηκε (15/6) στην ευρωπαϊκή ολομέλεια με 411 ψήφους υπέρ, 97 κατά και 37 αποχές.

Στο ψήφισμα, το οποίο καταγράφει συστάσεις για μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο κρατών μελών και επίπεδο ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Κύπρο, η οποία αναφέρεται ότι έχει αξιοποιηθεί ως κόμβος εξαγωγής κατασκοπευτικών λογισμικών, να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν ευθυγραμμίζονται με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ειδικότερα το ψήφισμα καλεί την Κύπρο:

«Να αξιολογήσει διεξοδικά όλες τις άδειες εξαγωγής που έχουν εκδοθεί για κατασκοπευτικό λογισμικό και να τις ανακαλέσει, όπου αρμόζει».

«Να αξιολογήσει ενδελεχώς την αποστολή υλικού κατασκοπευτικού λογισμικού εντός της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ μεταξύ κρατών μελών και να χαρτογραφήσει τις διάφορες ισραηλινές εταιρείες ή εταιρείες οι οποίες ανήκουν και διοικούνται από Ισραηλινούς πολίτες και οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και έχουν ανάμειξη σε τέτοιου είδους δραστηριότητες».

«Να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ερευνητή για την υπόθεση Spyware Van, όπως ζητήθηκε από την επιτροπή κατά την επίσημη αποστολή της στην Κύπρο».

«Να διερευνήσει πλήρως, με τη βοήθεια της Europol, όλες τις καταγγελίες για παράνομη χρήση και εξαγωγή κατασκοπευτικού λογισμικού, ιδίως σε δημοσιογράφους, δικηγόρους, παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών και Κύπριους πολίτες».

Το γενικότερο μήνυμα του ψηφίσματος είναι πως η χρήση λογισμικών παρακολούθησης πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Προτείνεται ακόμα η δημιουργία ειδικού επιστημονικού κέντρου της ΕΕ το οποίο να συμβάλει στην έρευνα, σε διερεύνηση καταγγελιών και σε ανάλυση στοιχείων. Να παρέχει τεχνολογική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης συσκευών και της εγκληματολογικής έρευνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • λογισμικά παρακολούθησης
  • Κύπρος
  • Ευρωκοινοβούλιο