Retail
Η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων αναδεικνύεται σε ισχυρή καταναλωτική τάση
Κοντά στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος στην Ελλάδα βρίσκονται οι αλυσίδες Mania Stores και Humana
Η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων αναδεικνύεται σε ισχυρή καταναλωτική τάση
Η βιωσιμότητα και η ακρίβεια υποκινούν την επόμενη επανάσταση στη μόδα, με την αγορά των μεταχειρισμένων ρούχων να αναδεικνύεται σε ισχυρή καταναλωτική τάση. Η second hand ένδυση έχει πάψει να θεωρείται ταμπού στην generation Z.


Η έννοια της κυκλικότητας αποτελεί την πλέον βέλτιστη πρακτική κατανάλωσης. Ωστόσο, για σημαντική μερίδα μεγαλύτερων ηλικιακά καταναλωτών το εκτοξευμένο κόστος διαβίωσης καθιστά μονόδρομο την επιλογή του μεταχειρισμένου.

Μέσα σε μια έντονα πληθωριστική περίοδο, το διαθέσιμο εισόδημα εξαντλείται σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, καθιστώντας για κάποιους απαγορευτικές τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση που εξίσου έχουν ανατιμηθεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Μάιο η κατηγορία ένδυση - υπόδηση κατέγραψε αύξηση 11,8%.

Μολονότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την ανάπτυξη των second hand ενδυμάτων στην Ελλάδα είναι ενδεικτικό ότι οι συνολικές πωλήσεις μεταχειρισμένων ειδών στη λιανική καταγράφει άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα εμφάνισε αύξηση 42,7%, προσεγγίζοντας σε τζίρο τα 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο τον μήνα Μάρτιο η αύξηση διαμορφώθηκε στο 120,4%.

Τα thrift stores
Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία της Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2022, μεταξύ 2008 και 2021 η δαπάνη των εγχώριων νοικοκυριών για τα είδη ένδυσης σημειώνει πτώση κατά 60% και για τα είδη υπόδησης κατά 56%. Στην εγχώρια αγορά, η αυξανόμενη καταναλωτική τάση υπέρ των μεταχειρισμένων ρούχων στρέφει τους προβολείς -μέχρι στιγμής- στις μικρές επιχειρήσεις, τα thrift stores, όπως είναι ευρύτερα γνωστά τα καταστήματα που μεταπωλούν μεταχειρισμένα ρούχα, ο αριθμός των οποίων διευρύνεται σημαντικά ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν σύντομα την αγορά των μεταχειρισμένων να ανοίγει και για μεγαλύτερους παίκτες, καθώς κοντά στη δημιουργία του πρώτου της καταστήματος στην Ελλάδα βρίσκεται η βουλγαρική αλυσίδα Mania Stores, όπως και η λιθουανική Humana. Το ντεμπούτο των δύο αλυσίδων που ειδικεύονται στα ρούχα outlet και second hand αναμένεται να γίνει σύντομα στο κέντρο της Αθήνας.

  • thrift stores
  • retail
  • ρούχα second hand
  • μεταχειρισμένα ρούχα
  • οικονομικές δυσκολίες