Economy
Περισσότεροι από τους μισούς ηλεκτρολόγους δεν είναι αδειοδοτημένοι!
Ο πρόεδρος του ΣΕΗΚ, Γιώργος Κυριάκου, επιβεβαίωσε την έκταση του φαινομένου, τις εύλογες ανησυχίες και σημείωσε ότι επηρεάζονται 200 με 300 ιδιωτικές επιχειρήσεις
Περισσότεροι από τους μισούς ηλεκτρολόγους δεν είναι αδειοδοτημένοι!
Ούτε πέντε, ούτε δέκα, ούτε καν εκατό. Περισσότεροι από τους μισούς οι οποίοι ασκούν επάγγελμα που έρχεται σε επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είναι κάτοχοι της απαιτούμενης άδειας από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Δεν έχουν παρακαθήσει ή επιτύχει σε εξετάσεις της αρμόδιας αρχής για την έκδοση άδειας, όπως ορίζεται από τον περί ηλεκτρισμού νόμο. Συνεπώς δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ανάλογο μητρώο, ούτε τους έχει δοθεί πιστοποιητικό ικανότητας.

Με άλλα λόγια, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων στο χώρο, ανεξαρτήτως γνώσεων ή πρακτικής εμπειρίας, θεωρητικά έστω, βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ενός -απευκταίου- ατυχήματος ή δυστυχήματος, πολύ περισσότερο από τους συναδέλφους τους οι οποίοι έχουν εγκριθεί από την κρατική υπηρεσία για ενασχόληση με τον ηλεκτρισμό.

Ανεξέλεγκτη κατάσταση
Μια πραγματικότητα σαφώς ανησυχητική καθώς είναι προφανές πως δεν δημιουργήθηκε χθες, καθρεφτίζοντας παράλληλα μια ανεξέλεγκτη κατάσταση εισδοχής στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο. Τίθεται δε ένα πελώριο ερώτημα: πως θα μπει μια τάξη, ποια θα είναι η πρόνοια της πολιτείας για να αποφύγουμε τα χειρότερα, όταν μιλάμε για το προσωπικό πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων;

Αδύνατη η συμμόρφωση
Για το τελευταίο, ο Γιώργος Κυριάκου, πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου, μας επιβεβαίωσε την ύπαρξη και την έκταση του φαινομένου, σημειώνοντας πως ενδεχομένως να επηρεάζονται διακόσιες με τρακόσιες ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες όπως τόνισε, αντιμετωπίζουν πλέον άλλο ένα εμπόδιο: και να θέλουν πλέον να εργοδοτήσουν μόνο αδειοδοτημένους ώστε να συμμορφωθούν με τη συγκεκριμένη πρόνοια της νομοθεσίας, δεν βρίσκουν.

Θέσεις σε Τουρκοκύπριους
Μάλιστα, μια μερίδα από τις θέσεις εργασίας με ηλεκτρολογική ενασχόληση που έχουν συμπληρωθεί από μη αδειοδοτημένα άτομα, έχουν δοθεί σε Τουρκοκύπριους. Παρότι πρόκειται για ηλεκτρολόγους ως επί το πλείστον, η πιστοποίηση που τους έχει δοθεί από την κατοχική αρχή, δεν αναγνωρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απόφοιτοι τεχνικών σχολών
Ο Γιώργος Κυριάκου μας εξήγησε μία ακόμα πτυχή του προβλήματος: «Δεν υπάρχει η προσδοκώμενη τροφοδότηση από την τεχνική εκπαίδευση. Τα περισσότερα παιδιά ακολουθούν τον ηλεκτρολογικό κλάδο για οποιουσδήποτε λόγους εκτός από το ότι θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Έχουμε ιδία γνώση περιπτώσεων με τελειόφοιτους. Από τους είκοσι, οι τρεις ενδιαφέρονται πραγματικά να εργαστούν ως ηλεκτρολόγοι».

Ικανοί επαγγελματίες αλλά…
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΗΚ έθιξε και το εξής ζήτημα: «Έχουμε διαπιστώσει πως υπάρχουν εργαζόμενοι στον επαγγελματικό μας κλάδο, οι οποίοι διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες αλλά για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να παρακαθήσουν σε γραπτές εξετάσεις για σκοπούς αδειοδότησης. Μια εισήγησή μας προς το αρμόδιο υπουργείο είναι να αξιολογήσει αυτό το δεδομένο ώστε να βρεθεί μια λύση στο πώς θα εξεταστούν τα συγκεκριμένα άτομα για σκοπούς αδειοδότησης».

Η ευθύνη των εργοδοτών
Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί έντονα πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται με ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα μετά και από ατυχήματα που έχουν συμβεί. Από τη μια, κανείς δεν ασκεί ελέγχους αν οι ηλεκτρολόγοι είναι αδειοδοτημένοι, από την άλλη, η νομοθεσία το προαπαιτεί, με τους εργοδότες να νοιώθουν ότι βρίσκονται κάπου στη μέση και να ανησυχούν για το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

Παραδέχθηκαν το πρόβλημα
Κάποιες από αυτές απευθύνθηκαν στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και ανέφεραν ξεκάθαρα ότι θέλουν να βρεθεί λύση με το προσωπικό τους που διαθέτει αποδεδειγμένες ικανότητες αλλά για λόγους μαθησιακής ή άλλης δυσκολίας, δεν κατέχει ούτε άδεια, ούτε πιστοποίηση από τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Η απάντηση που έλαβαν από τον τελευταίο είναι ότι δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τη νομοθεσία, παραπέμποντας ουσιαστικά στα υψηλότερα κυβερνητικά διαζώματα.

Τα «πρέπει» της νομοθεσίας
Στις πρόνοιες της νομοθεσίας σημειώνεται μεταξύ άλλων πως ένας επαγγελματίας πριν παρακαθήσει στις εξετάσεις για αδειοδότηση, πρέπει να παρουσιάσει πιστοποιητικό αποφοίτησης από τεχνική σχολή, να έχει αποδεδειγμένα εργαστεί για ένα έτος υπό αδειούχο ηλεκτρολόγο, όντας εγγεγραμμένος στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και να μην είναι νεαρότερος των 18 ετών.

Το εμπόδιο για τους νέους
«Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι τεχνικών σχολών οι οποίοι θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα σχετίζεται με τον χρόνο κατά τον οποίο μπορούν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας για αδειοδότηση, οι οποίες διεξάγονται κάθε τρία χρόνια», μας ανέφερε ο Γιώργος Κυριάκου.

Χάνεται ένα πλεονέκτημα
Για να διευκρινίσει: «Ένας μαθητής που τελειώνει την τεχνική σχολή στα 18 του χρόνια, έχει μπροστά του θητεία στην Εθνική Φρουρά. Ακολούθως θα πρέπει να εργαστεί για ένα έτος και μετά να παρακαθήσει σε εξετάσεις που ίσως να συμπίπτουν όταν αυτός θα είναι έως και 24 ετών. Χάνει ως εκ τούτου το πλεονέκτημα να έχει τη μάθηση φρέσκια στη μνήμη του. Γι’ αυτό και ως σύνδεσμος εισηγηθήκαμε να μπορεί κάποιος να παρακάθεται σε εξετάσεις νωρίτερα και ας αδειοδοτηθεί μετά που θα εργαστεί για ένα χρόνο υπό τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας. Το αίτημά μας δεν προχώρησε».

Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί
Οι περισσότεροι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο τα τελευταία χρόνια είναι πτυχιούχοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί. Η πανεπιστημιακή τους πορεία και εκπαίδευση ωστόσο, τους γεννά την κουλτούρα του διευθυντικού πόστου. Πολύ λίγοι έχουν τριβή με τις απλές ηλεκτρολογικές δραστηριότητες για παράδειγμα σε ένα εργοτάξιο. Γεγονός που δεν είναι πάντα απαρατήρητο, εξήγησε ο Γιώργος Κυριάκου, στέλνοντας το μήνυμα πως πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να ενσκήψουν στον συγκεκριμένο τομέα. «Να συνεισφέρουν ο καθένας από τη μεριά του, ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση προς όφελος και των ίδιων των νεοεισερχόμενων επαγγελματιών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΗΚ.

  • ηλεκτρολόγοι
  • ΣΕΗΚ
  • Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών
  • ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις
  • ηλεκτρικό ρεύμα