Hospitality & Tourism
Ξενοδοχεία 4 αστέρων με πληρότητα 16-18%
Δεν καλύφθηκε η απώλεια Ρώσων και Ουκρανών ενώ σημαντική μερίδα τουριστικών αφίξεων καταλήγει είτε σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα είτε στα κατεχόμενα
Ξενοδοχεία 4 αστέρων με πληρότητα 16-18%
Η πληρότητα αριθμού ξενοδοχείων σε παραλιακές περιοχές της χώρας πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Μονάδες τεσσάρων αστέρων, που προ Ουκρανικού και πανδημίας, αρχές Ιουλίου είχαν κρατήσεις πέραν του 80-90%, σήμερα βρίσκονται βυθισμένες σε ποσοστά πανωλεθρίας της τάξης του 16-18%!

Πρόκειται για πληροφορίες που έχουν επιβεβαιωθεί από στελέχη συγκεκριμένων μονάδων, κατηγορίας τεσσάρων αστέρων, οι οποίοι μας έχουν αναφέρει ξεκάθαρα πως η απώλεια του ρωσικού και του ουκρανικού τουριστικού ρεύματος δεν έχει αναπληρωθεί.

Έκρυψε την υποστελέχωση
Γεγονός που έκρυψε προσωρινά κάτω από το χαλί την εικόνα της υποστελέχωσης σε υπαλληλικό προσωπικό. Παρότι έγινε προσπάθεια από τους εργοδότες όπως καλυφθούν τα κενά, από εργαζόμενους τρίτων χωρών, στη βάση της αναθεωρημένης εθνικής στρατηγικής, λόγω καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων, ο αριθμός των προσλήψεων, όπως μας λέχθηκε, δεν είναι ο προσδοκώμενος. «Με τέτοια χαμηλή πληρότητα δεν φαίνονται οι ανάγκες μας σε προσωπικό», σχολίασε διευθυντής αλυσίδας ξενοδοχείων.

Αύξηση κυρίως από Ισραήλ
Το θετικό για τον κλάδο είναι πως δεν πρόκειται για καθολικό φαινόμενο, καθώς υπάρχουν και επιχειρήσεις με καλή πληρότητα για την εποχή. Γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ καθώς επίσης και από μερικές ευρωπαϊκές αγορές. Όχι όμως στα επίπεδα εκείνα που θα επιτρέψουν την απορρόφηση υψηλού αριθμού πελατών από πολύ περισσότερα ξενοδοχεία.

Εξυπηρέτηση κατεχομένων
Σύμφωνα με στελέχη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, οι ανακοινώσεις για την -καλοδεχούμενη- ανοδική πορεία των αφίξεων στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, δεν αντικατοπτρίζει τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Η άβολη αλήθεια για την οικονομία του τόπου είναι πως μια σημαντική μερίδα τουριστών που καταφθάνουν στη Δημοκρατία, καταλήγει είτε σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα είτε στα κατεχόμενα.

Παράγοντες που επηρεάζουν
Όπως σημειώνουν, παρά τις κατά καιρούς ενημερώσεις από κυβερνητικής πλευράς για τη διεύρυνση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας, οι συνέπειες της εξ ανάγκης, απότομης προσπάθειας απεξάρτησης από τη ρωσική αγορά, για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν έχουν φέρει ακόμα αποτέλεσμα. Αναγνωρίζεται ωστόσο πως δεν είναι ο αποκλειστικός παράγοντας καθώς μετά τις πληθωριστικές πιέσεις σε πάρα πολλές χώρες, οι καταναλωτές έχουν αναθεωρήσει συνήθειες, κριτήρια και επιλογές.

Στην κορύφωση της σεζόν
Οι ξενοδόχοι δεν χάνουν όμως την ελπίδα τους. Περιμένουν πως όσο θα κορυφώνεται η τουριστική σεζόν τόσο θα αυξάνονται οι κρατήσεις από τις ξένες αγορές, για τις οποίες λέχθηκε από κυβερνητικά χείλη πως έγινε επιτυχής διαφήμιση και προώθηση του προϊόντος μας. Υπολογίζουν επίσης στο ότι σύντομα θα μπει στην εξίσωση και ο ντόπιος πληθυσμός, που μπορεί να δώσει οικονομικές ανάσες στον κλάδο, ιδιαίτερα Ιούλιο και Αύγουστο.

  • ξενοδοχεία
  • ξενοδοχειακή βιομηχανία
  • τουρισμός
  • κατεχόμενα