Build
Στην ουρά και για προκατασκευασμένα σπίτια από τα κατεχόμενα
Πληθαίνουν οι παραγγελίες ενώ σε δύο περιστατικά όπου εντοπίστηκαν ενσωματωμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ξηλώθηκαν από το Τελωνείο καθώς απαγορεύονται
Στην ουρά και για προκατασκευασμένα σπίτια από τα κατεχόμενα
Ανθίζει το εμπόριο των -χαμηλού κόστους- προκατασκευασμένων σπιτιών με προέλευση από τα κατεχόμενα. Όσο περνά ο καιρός τόσο πληθαίνουν οι παραγγελίες καθώς και η μεταφορά τους από τα σημεία διέλευσης, προς τις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία.

Όσο και αν απογοητεύει τους Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες οι οποίοι συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις, καταβάλλοντας υψηλή φορολογία, οι ομόλογοί τους στα κατεχόμενα, χωρίς καμία τέτοια υποχρέωση και με λιγοστά έξοδα λόγω της υποτιμημένης τουρκικής λίρας, τους παίρνουν πλέον ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας χάρη στον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

Μόνο τουρκοκυπριακά
Αρκεί να παρουσιάζουν στο Τελωνείο πιστοποίηση από το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο πως πουλούν μέσω οδοφραγμάτων, προϊόντα που επιτρέπονται από τον κανονισμό και τα οποία παρήχθησαν εξ ολοκλήρου ή έτυχαν της τελικής, ουσιαστικής μεταποίησης στα κατεχόμενα. Ποιος ελέγχει την ορθότητα των πιστοποιήσεων ή της ύπαρξης των ανάλογων βιομηχανιών; Κανένας.

Υπάρχουν απαγορεύσεις
Έτσι λοιπόν και με τα προκατασκευασμένα σπίτια, εάν το Τμήμα Τελωνείων έχει ενώπιον του μια τέτοια πιστοποίηση, επιτρέπει τη διέλευσή τους στις ελεύθερες περιοχές εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο ζήτημα που χρήζει ελέγχου. Όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις που είναι τοποθετημένες εντός των προκατασκευασμένων κατασκευών, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καθώς απαγορεύεται.

Τα ξήλωσε το Τελωνείο
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Τελωνείων, Γιώργος Κωνσταντίνου, μιλώντας στην «Αλήθεια» εξήγησε ότι σε δύο περιστατικά όπου εντοπίστηκαν στα σημεία διέλευσης προκατασκευές με ενσωματωμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αυτές ξηλώθηκαν και δεν επετράπη η είσοδός τους στη Δημοκρατία.

Ο ιδιώτης που την πάτησε
Βάσει της νομοθεσίας άλλωστε, μόνο αδειοδοτημένοι ηλεκτρολόγοι από τη Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία μπορούν να αιτηθούν από την ΑΗΚ να περάσει από έλεγχο μια εγκατάσταση και να την πιστοποιήσει. Παρόλα αυτά παρατηρούνται και περιστατικά με παρατυπίες, με πρόσφατο παράδειγμα έναν ιδιώτη που παρέλαβε τρία προκατασκευασμένα σπίτια από τα κατεχόμενα με ενσωματωμένη ηλεκτρολογική εγκατάσταση, που είναι όμως παλιάς έκδοσης, δεν πληροί τις σημερινές προδιαγραφές και δεν θα περάσει τον επίσημο έλεγχο.

Όποιος θέλει παραγγέλνει
Σημειώνεται επιπλέον πως βάσει του κανονισμού για το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής, για συναλλαγές πέραν των 260 ευρώ ανά άτομο, δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που μπορούν να συναλλάσσονται αλλά οποιοσδήποτε το επιθυμεί. Αρκεί, όπως διευκρίνισε ο Γιώργος Κωνσταντίνου, να παρουσιάζονται στο Τελωνείο τα ακριβή στοιχεία του παραλήπτη, μαζί με την πιστοποίηση πως πρόκειται για τουρκοκυπριακό προϊόν.

  • προκατασκευασμένα σπίτια
  • ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις
  • Τελωνείο