Health & Pharma
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΑμεΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ»
Π
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΑμεΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ»

Σε ένα παλιάς αρχιτεκτονικής διατηρητέο κτίριο στην παλιά Λευκωσία, όπου στεγάζεται το πολιτιστικό κέντρο Ηλία Αλετρά, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, 6 Ιουλίου 2023, υπό την αιγίδα της Έντιμης Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, κυρίας Μαριλένας Ευαγγέλου, η παρουσίαση του έργου του ιδρύματος «Κοινότητα Αγίου Λουκά του Ιατρού», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδας-Κύπρου 2014-2020 και της πράξης «Ενεργοποιώντας Κοινότητες & Διασυνοριακά Πρότυπα για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια – ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΩ».

Το έργο αφορά την ανέγερση ενός πολυδύναμου κέντρου στο Φιλάνι της Λευκωσίας, άρτια εξοπλισμένου και σωστά στελεχωμένου, το οποίο θα μπορεί να παρέχει στα Άτομα με Αναπηρίες και στις οικογένειές τους υποστηρικτικές υπηρεσίες και προγράμματα όπως:

  • Προγράμματα ημερήσιας και διημερεύουσας φροντίδας
  • Ευρύ φάσμα θεραπειών
  • Προσωρινή ή μόνιμη διαμονή
  • Παραγωγική απασχόληση και ψυχαγωγία

Πρόκειται για μια  πραγματικά σπουδαία ενέργεια κοινωνικής ωφελείας, η οποία επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά χάρις στην επιμονή, το πείσμα και την αποφασιστικότητα μιας ομάδας ανθρώπων να παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ένα εξασφαλισμένο μέλλον στα Άτομα με Αναπηρίες. Μόνιμο μέλημα και διαχρονική ανησυχία του κάθε γονέα ή κηδεμόνα που μεγαλώνει παιδί με αναπηρίες είναι το πώς αυτό θα εξελιχθεί και που θα καταλήξει όταν ο ίδιος θα έχει φύγει από τη ζωή, όπως προβλέπει η φυσική εξέλιξη κάθε ανθρώπου.

Μέσα από το προσωπικό βίωμα της οικογένειας της Θέκλας Καλλικά, η οποία μεγαλώνει δύο παιδιά με σοβαρές αναπηρίες, γεννήθηκε το μεγαλεπίβολο όραμα της αποκατάστασης, ένταξης σε μια κοινότητα και εξασφάλισης αξιοπρεπούς ζωής των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι εφ’όρου ζωής δε θα έχουν τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετούνται ούτε για τα πιο στοιχειώδη.

Υπό το σύνθημα «Με αγάπη και πίστη για τα παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειές τους» η Κοινότητα Αγίου Λουκά του Ιατρού» και η πράξη «Ενεργοποιώ», βρίσκονται ήδη στο ήμισυ της διαδικασίας ανέγερσης του Κέντρου, μέσα σε ένα τεμάχιο το οποίο παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Μαχαιρά. Η κατασκευή εμπίπτει στο πλαίσιο της υλοποίησης πιλοτικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια κοινής ωφελείας στην Ελλάδα και την Κύπρο και η ανάπτυξη «κοινών προτύπων» για την ίδρυση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων που θα υλοποιήσουν τα πιλοτικά έργα.

Στο χαιρετισμό της η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας συνεχάρη τους εμπνευστές και δημιουργούς του έργου για την πρωτοβουλία να συνδυάσουν την παροχή των υποστηρικτικών τους υπηρεσιών με την αειφορία, συνδράμοντας στην προσπάθεια του μεγάλου πανευρωπαϊκού στόχου της Πράσινης Μετάβασης καθώς και στους εθνικούς στόχους για μείωση των θερμοκηπιακών εκπομπών, που αποτελούν ένα από τους βασικούς άξονες του Πλάνου Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Παράλληλα, η κυρία Ευαγγέλου διαβεβαίωσε ότι η ενίσχυση και επέκταση των Κέντρων Ημέρας, η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες, η διασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης τους, η στήριξη και ενδυνάμωση των παιδιών και των ενηλίκων με αναπηρίες αποτελούν προτεραιότητά του Υφυπουργείου, το οποίο έχει ως αποστολή την εξυπηρέτηση των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Η επικεφαλής της Κοινότητας, εμπνεύστρια του έργου και μητέρα δύο παιδιών με αναπηρίες, κυρία Θέκλα Καλλικά, στην ομιλία της έδωσε μια άρτια περιγραφή της ταυτότητας και των δραστηριοτήτων της Κοινότητας, των αιτιών και του σκοπού του έργου, της διαδικασίας διεκπεραίωσής του, των υπηρεσιών και προγραμμάτων που αυτό θα παρέχει, καθώς της οικονομικής κατάστασης.

Ο μηχανικός του έργου, κύριος Μιχάλης Γρηγορίου, στην επιστημονική ανάλυση επί του έργου ανέφερε ότι η Κοινότητα Αγίου Λουκά του Ιατρού, με τη λειτουργία του Φωτοβολταϊκού συστήματος αλλά και την ενεργοποίηση του συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, θα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα  «ενεργειακά» εξαιρετικό κτήριο με σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας [Ενεργειακή Κατηγορία Α] . Αναμένεται να είναι σε θέση να λειτουργεί με μικρή ενεργειακή δαπάνη η οποία υπολογίζεται να αποσβεσθεί σε λιγότερα από τρία χρόνια.

Την εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με κόκτειλ πάρτυ στο χώρο, σχεδίασε μεθοδικά και διοργάνωσε άψογα η εταιρία BOUSSIAS Cyprus.

  • Κοινότητα Αγίου Λουκά του Ιατρού