Health & Pharma
Προσοχή από την πράσινη φλούδα της αλόης
Δεν πρέπει να βράζουμε, να πολτοποιούμε ή να την ακουμπάμε επάνω μας λέει καθηγήτρια φαρμακολογίας
Προσοχή από την πράσινη φλούδα της αλόης
Συναγερμό προκάλεσε προ ημερών η είδηση ότι η αλόη βέρα, που συχνά χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, γνωστή επίσης για την αντιφλεγμονώδη της δράση και άλλες καλλυντικές ιδιότητες, ενδέχεται να χαρακτηριστεί ως «πιθανή καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δημοσίευμα του BBC εξηγούσε ότι η αλόη βέρα μπήκε στην ομάδα 2Β του διεθνούς οργανισμού έρευνας για τον καρκίνο, μία από τις 4 ομάδες στις οποίες ταξινομούνται τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία, μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωσαν νερό με εκχύλισμα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε τέτοιες που μπορεί να βλάψουν το DNA και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο στο σύστημα των αρουραίων αλλά και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα και αυτός είναι ένας λόγος που θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, τί είναι αυτό που σήμανε καμπανάκι κινδύνου και τι πρέπει να προσέχουμε. Όπως είπε, η πράσινη φλούδα της αλόης είναι γνωστό ότι περιέχει ανθρακινόνες που είναι ήδη καταχωρημένες στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων.

«Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε ούτε να πολτοποιούμε αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας την φλούδα της αλόης», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε επίσης ότι τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν μας ανησυχούν καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο.

Πολλές φορές για να αυξηθεί το κέρδος ή ακόμη και από άγνοια χρησιμοποιούνται μέρη του φυτού τοξικά, πρόσθεσε η Χρύσα Σαρδέλη, αναφερόμενη στην πόσιμη αλόη. Τα συμπληρώματα δεν δοκιμάζονται κλινικά όπως τα φάρμακα και επομένως «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με το ζελέ της αλόης δεν περιέχεται και χυμός από την φλούδα», ανέφερε.

Η καθηγήτρια υπενθύμισε ότι το ζελέ της αλόης έχει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση και άλλες καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες. «Στην αλόη, τα περισσότερα σκευάσματα είναι δερματικά, ενώ στη μελέτη που έγινε στους αρουραίους ήταν η πόσιμη μορφή και με καθημερινή κατανάλωση σε διάστημα δύο ετών στην οποία διαπιστώθηκε κάποιο είδος καρκινογένεσης, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο μηχανισμός», πρόσθεσε.

  • Αλόη
  • υγεία
  • καρκίνος