Economy
Ο «Κλέων» έσπασε το φράγμα των 1.000 MW αλλά δεν απείλησε την ηλεκτροδότηση
Τα δεδομένα με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας κατά το πρώτο διήμερο της επέλασης του καύσωνα
Ο «Κλέων» έσπασε το φράγμα των 1.000 MW αλλά δεν απείλησε την ηλεκτροδότηση
Στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία της τρέχουσας καλοκαιρινής σεζόν, με τις συνθήκες καύσωνα που επηρεάζουν την Κύπρο από την περασμένη Πέμπτη, το ηλεκτρικό σύστημα αποδείχθηκε ικανό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών ρεύματος.

Το τελευταίο 48ωρο, για πρώτη φορά εντός του 2023, η συνολική ζήτηση έσπασε το φράγμα των χιλίων μεγαβατώρων. Προχθές (13/7), το μέγιστο σημείο καταγράφηκε η ώρα 15:45 με τις 1.039 MW ενώ το αντίστοιχο χθεσινό (14/7) σημειώθηκε πάλι στις 15:45 όταν σκαρφάλωσε στις 1.103 MW.

Απρόσκοπτα οι μονάδες
Τώρα, με τα 40άρια και βάλε, που καθιστούν απαραίτητο τον κλιματισμό και εκτοξεύσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η επάρκεια του συστήματος της χώρας δεν απειλήθηκε. Ούτε και οι αντοχές του έχουν πλησιάσει τα όριά τους. Γεγονός για το οποίο συντείνει και η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

ΔΣΜΚ για την επάρκεια
Ο Βραχίμης Κουτσόλουκας, εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, μας ανέφερε πως δεν έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα κατά το πρώτο διήμερο (13-14/7) της επέλασης του καύσωνα και διαβεβαίωσε για την πλήρη επάρκεια στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Με ασφαλές περιθώριο
Το τρέχον κύμα υψηλών θερμοκρασιών και επιπέδων υγρασίας, το οποίο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ αρέσκονται να αποκαλούν με την ονομασία «Κλέων» ή Cleon, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Ακόμη και στην περίπτωση ωστόσο που η ζήτηση σημειώσει περαιτέρω αύξηση, υπάρχει ασφαλές περιθώριο.

Δυνατότητες και ρεκόρ
Οι δυνατότητες του ηλεκτρικού συστήματος της Δημοκρατίας άλλωστε, για το χρονικό σημείο της μέγιστης ζήτησης, συνοπτικά έχουν ως εξής: Από τη διαθέσιμη συμβατική παραγωγή υπολογίζονται 1.200 MW και από τη συνεισφορά των φωτοβολταϊκών γύρω στα 330 MW. Συγκριτικά, η χρονική περίοδος κατά την οποία η ζήτηση για ηλεκτροδότηση κατέρριπτε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο ήταν τον Αύγουστο του 2021, όταν το μέγιστο σημείο της ήταν τα 1.239 μεγαβάτ.

Για το σαββατοκύριακο
Κατά το τρέχον σαββατοκύριακο, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς δεν αναμένει την ίδια ή μεγαλύτερη ζήτηση από πλευράς καταναλωτών, σε σχέση με χθες και προχθές, ασχέτως των θερμοκρασιών. Ο λόγος αφορά τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, καθώς σημαντικός αριθμός κτηριακών υποδομών παραμένουν κλειστές το διήμερο.

  • ηλεκτρικό ρεύμα
  • καύσωνας
  • Κλέων
  • Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου