Health & Pharma
Εντός ορίων η ρύπανση, αναμονή για τα παράγωγα της φωτιάς
Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο στο Γέρι το κοινό δεν ενημερώθηκε σφαιρικά
Εντός ορίων η ρύπανση, αναμονή για τα παράγωγα της φωτιάς
Η καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και μεταλλικών συσκευασιών, στη βιομηχανική περιοχή Γερίου, απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα υψηλά επίπεδα ρύπων. Όλοι είδαν ένα τεράστιο νέφος μαύρου καπνού, για ώρες ολόκληρες.

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την πυρκαγιά, το κοινό δεν έχει ενημερωθεί από τους αρμόδιους λειτουργούς του κράτους, τί αναπνέει από τα παράγωγα της φωτιάς. Το δε Τμήμα Περιβάλλοντος περιμένει πρώτα το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πριν τοποθετηθεί για την ποιότητα του αέρα αλλά και γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα πρόληψης.

Το ερώτημα ωστόσο απασχολεί πολύ έντονα -ιδιαίτερα- τους κατοίκους Γερίου και Ιδαλίου, μετά και τη σύσταση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προς το κοινό όπως αποφεύγει να κυκλοφορεί σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ανακοίνωσε ότι παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων σήμερα (17/7), στην ατμόσφαιρα της περιοχής Γερίου, με βάση τις μετρήσεις του επίγειου σταθμού παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα, που έχει εγκαταστήσει. Καθησύχασε ωστόσο ότι οι τιμές αυτές, παρόλο που είναι αυξημένες, βρίσκονται εντός των ορίων ποιότητας αέρα που καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται επίσης ότι «οι επίγειοι σταθμοί του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας που βρίσκονται στην περιοχή της Λευκωσίας (κυκλοφοριακός και οικιστικός), δεν καταγράφουν αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων».

Συστήνεται όμως στο κοινό «να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις. Ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο».

  • πυρκαγιά εργοστάσιο
  • Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
  • ρύποι
  • Γέρι