Retail
Πληρώσαμε λιγότερα τον Ιούνιο σε 29 κατηγορίες προϊόντων
Η διαπίστωση της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή μετά την εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ
Πληρώσαμε λιγότερα τον Ιούνιο σε 29 κατηγορίες προϊόντων
Μειώσεις στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων για τον Ιούνιο, έναντι του Μαΐου, κατέγραψε το παρατηρητήριο τιμών, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή, του Υπουργείου Εμπορίου.

Όπως αναφέρεται, καταγράφηκε μείωση στα τρόφιμα κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όπως και σε άλλα βασικά προϊόντα, λόγω κυρίως του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται από τις 3/5/2023.

Βάσει του πίνακα του παρατηρητηρίου με τους δείκτες τιμών για τον Ιούνιο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων μείωση κατέγραψαν 29 κατηγορίες, με κυριότερες τον κύλινδρο υγραερίου κατά 9%, το λάδι κατά 6%, τα κατεψυγμένα μαλάκια (5%), τα μπέργκερ (2%), τα φρέσκα ψάρια (2,6%), το φρέσκο γάλα (1%) και εβαπορέ ζαχαρούχο (1,3%), το τυρί (2%), τα όσπρια (3,6%), το ρύζι (3%), τη ζάχαρη (2,4%), το αλεύρι (1,7%) και τα ζυμαρικά (1,4%), ενώ μειώσεις καταγράφουν επίσης το χαρτί υγείας (3,4%), τα μαλακτικά ρούχων (1,5%), το βρεφικό γάλα (1,8%), οι βρεφικές πάνες (1%) και σερβιέτες υγείας (1%).

Συμπληρώνεται πως αντίθετα, αύξηση κατέγραψαν οι ντοματοχυμοί (5,8%), τα φρέσκα (3,2%) και κατεψυγμένα κρέατα (2%), τα χόρτα και λαχανικά (6,6%), τα αυγά (1,4%), το νερό (1,2%) και οι βρεφικές τροφές (0,9%).

Αναφέρεται επίσης ότι η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 65 προϊόντων σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές, σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια.

Μετά και την τελευταία καταγραφή στις 6 Ιουλίου 2023 διαπιστώνεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται με σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές εφόσον σε ποσοστό πέραν του 80% των προϊόντων επήλθαν μειώσεις τιμών ίσες ή και μεγαλύτερες από τον συντελεστή.

  • Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή
  • μηδενικό ΦΠΑ
  • τιμές προϊόντων