Health & Pharma
8 εκατομμύρια πληθυσμού βιώνουν θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών
Στο κόκκινο ο χάρτης της Ελλάδας σήμερα, με τέσσερις πόλεις να βρίσκονται υπό ακραίες συνθήκες
8 εκατομμύρια πληθυσμού βιώνουν θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών
Νέο κύμα καύσωνα στην Ελλάδα που αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο με τον υδράργυρο να ανεβαίνει έως τους 45 βαθμούς. Σύμφωνα με τα προγνωστικά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία σήμερα, με τις μέγιστες να ξεπερνούν τους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα καύσωνα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Όπως φαίνεται στον χάρτη, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C, ενώ περίπου 180 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Ακραίες θερμοκρασίες σε 4 πόλεις
Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο.

Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, σήμερα (21/7) αναμένεται το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις τέσσερις από τις έξι πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση: σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

  • Ελλάδα
  • καύσωνας