Hospitality & Tourism
Ζήτησε αξιολόγηση της βιωσιμότητας του EuroAsia
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, επιμένει ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές επιλογές
Ζήτησε αξιολόγηση της βιωσιμότητας του EuroAsia
Ο EuroAsia Interconnector θα πρέπει να αξιολογηθεί από πλευράς βιωσιμότητας για να αποφασιστούν από πλευράς κυβέρνησης τα επόμενα βήματα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο φορέας υλοποίησης έχει υπογράψει με την εταιρεία η οποία κατασκευάζει το καλώδιο για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ήταν μια υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με άλλες δύο: Την υπογραφή με ένα διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η υπογραφή με τον μετατροπέα τάσης.

«Εμείς ως κράτος, όπως είχαμε δηλώσει, μελετούμε το έργο. Αυτή τη στιγμή είναι ιδιωτικό και θα πρέπει να αξιολογηθεί από πλευράς βιωσιμότητάς για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα, τι κάνουμε ως κράτος», είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου. Σε ερώτηση εάν είναι δεδομένη η εμπλοκή του κράτους στο έργο, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο».

Ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι μελετώνται τρεις εναλλακτικές. Η πρώτη, να μην γίνει κάτι από πλευράς κράτους και να αφεθεί η υλοποίηση στον φορέα διαχείρισης. Η δεύτερη, να προσφέρει το κράτος κάποιες εγγυήσεις για να βοηθηθεί ο φορέας υλοποίησης. Η τρίτη, να εμπλακεί το κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, δήλωσε πως δεν έχει οτιδήποτε ενώπιον του για παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων στον ιδιωτικό φορέα υλοποίησης του έργου, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, για σκοπούς χρηματοδότησης. Επίσης, δεν υπάρχει ακόμα κάποιο θετικό νέο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για σκοπούς χρηματοδότησης.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα νοικοκυριά και κατά πόσο το μέτρο θα είναι στοχευμένο σε ευάλωτες ομάδες, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι γίνεται προσπάθεια μέσα από κάποια επεξεργασία ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους όσοι δυσκολεύονται να έχουν το κεφάλαιο για να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, να το πράξουν. Η νέα αυτή κίνηση έχει ονομαστεί «φωτοβολταϊκά για όλους», πρόσθεσε.

  • EuroAsia Interconnector
  • ηλεκτρική ενέργεια
  • Γιώργος Παπαναστασίου