Health & Pharma
Άσκηση «Ιπποκρατης 2023» Ομάδας Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων, Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, ΟΚΥπΥ
Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, δημιούργησε την εξειδικευμένη Ομάδα Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων για άμεση ανταπόκριση σε ιδιαίτερες και επικίνδυνες περιπτώσεις.
Άσκηση «Ιπποκρατης 2023» Ομάδας Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων, Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, ΟΚΥπΥ

Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σε συνεργασία με την Cyprus Public Transport και την υποστήριξη του Κέντρου Τραύματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διεξάγει την Άσκηση «Ιπποκράτης 2023» για αξιολόγηση της Ομάδας Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων (Hazardous Area Response Team - HART).

Ο σκοπός της Άσκησης είναι να αξιολογηθεί  η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της ειδικής ομάδας της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, καθώς και η συνεργασία της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων με το Κέντρο Τραύματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και άλλες Υπηρεσίες, σε ό,τι αφορά στον απεγκλωβισμό, διάσωση, περίθαλψη και μεταφορά στο Νοσοκομείο μεγάλου αριθμού τραυματιών, σε περίπτωση μαζικής καταστροφής.

Το σενάριο της Άσκησης «Ιπποκράτης 2023» προβλέπει την άμεση επέμβαση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, της Αστυνομίας Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αντιμετώπιση τροχαίου ατυχήματος σε αγροτική περιοχή στο χωριό Αγρίδια, με λεωφορείο που μεταφέρει 40 περίπου τραυματίες και το οποίο έχει εκτοξευθεί από γεφύρι σε χαράδρα μεγάλου βάθους.

Οι περισσότεροι επιβάτες του λεωφορείου τραυματίζονται σοβαρά και υπάρχουν και αρκετοί νεκροί. Οι τραυματίες θα τύχουν άμεσης διαχείρισης από την Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα διακομισθούν στα πλησιέστερα ιατρικά κέντρα με πτητικά μέσα και ασθενοφόρα.

Οι πολυτραυματίες θα διακομισθούν στο Κέντρο Τραύματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το μοναδικό οργανωμένο κέντρο τραύματος της χώρας.

Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, με σκοπό και προτεραιότητα τη διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής, δημιούργησε την εξειδικευμένη Ομάδα Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων για άμεση ανταπόκριση σε ιδιαίτερες και επικίνδυνες περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας είτε λόγω φυσικών, είτε λόγω άλλων μαζικών καταστροφών.

Τα μέλη της Ομάδας Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων, εκπαιδεύονται σε ειδικές καταστάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την διάσωση των ανθρώπινων ζωών αλλά και την υποστήριξη, με επαγγελματίες υγείας, των σωμάτων ασφαλείας όπως πχ. Πυροσβεστική

Υπηρεσία και Αστυνομία κατά την ώρα της επιχείρησης.

Η συγκεκριμένη Ομάδα ακολουθεί τα αγγλικά πρότυπα εκπαίδευσης και εκπαιδεύεται, μεταξύ άλλων, στην διαχείριση κρίσεων, ειδικών καταστάσεων, στην διάσωση από εδάφους, αέρος και θαλάσσης, διάσωση κατά την διάρκεια φυσικών φαινομένων και άλλων επειγουσών καταστάσεων. Η δημιουργία της ομάδας αυτής θωρακίζει ακόμα περισσότερο την αλυσίδα επιβίωσης των πασχόντων, αφού αναπτύσσει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις, τις τεχνικές και το πεδίο δράσης των πληρωμάτων ασθενοφόρων, κυρίως κάτω από δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις κρίσεων, προς όφελος των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Άσκηση θα πραγματοποιηθεί παρουσία επισήμων στα Αγρίδια στο σημείο θυσίας του Ήρωα Χρίστου Τσιάρτα, στις 31 Ιουλίου 2023 από τις 18:00 μέχρι και τις 20:00.

Ο ΟΚΥπΥ ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της άσκησης, η τροχαία κίνηση από τις 15:00  μέχρι τις 20:00 θα διοχετεύεται από την Εκκλησία της Κοινότητας Χανδριών προς Μαδαρή με κατεύθυνση τον Αγρό στο σημείο που είναι τα σπίτια της Cyta και αντίστροφα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο https://shso.org.cy/diefthynsi-asthenoforon/.

  • Άσκηση «Ιπποκρατης 2023»