Business Tech
Έως και €900 για ηλιακό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού σε κατοικία
Μετά την περσινή ανταπόκριση, το σχέδιο χορηγιών επανήλθε για το 2023 και με αυξημένα ποσά
Έως και €900 για ηλιακό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού σε κατοικία
Τέθηκε από χθες σε εφαρμογή η συνέχιση του σχεδίου χορηγιών για ηλιακά συστήματα παραγωγής ζεστού νερού σε κατοικίες, που άρχισε πέρσι, είχε ανταπόκριση και επανήλθε για το 2023 με αυξημένα ποσά.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το φετινό σχέδιο κατά την τελευταία του συνεδρία, κατόπιν σχετικής πρότασης του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, το εν λόγω σχέδιο χορηγιών προνοεί την επιχορήγηση εγκατάστασης ή αντικατάστασης ολοκληρωμένων συστημάτων θέρμανσης νερού (κύλινδρος ζεστού νερού και πλαίσια), των οποίων ο εξοπλισμός πληροί ελάχιστα τεχνικά κριτήρια.

Προστίθεται ότι τα ποσά χορηγίας, από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ανά αίτηση για κατοικία είναι τα ακόλουθα: Για γενική κατηγορία €500, για κατοικίες όπου διαμένουν ευάλωτοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας €900 και για κατοικίες που εμπίπτουν στις ορεινές περιοχές €900.

Διευκρινίζεται πως σε σχέση με το αντίστοιχο σχέδιο χορηγιών που είχε εφαρμοστεί το 2022, στο σχέδιο χορηγιών του 2023 υπάρχει σημαντική αύξηση προϋπολογισμού από €950.000 σε €2.000.000. Δόθηκε αύξηση του ποσού χορηγίας από €450 σε €500 για τη γενική κατηγορία, καθώς και αύξηση του αριθμού κατοικιών που θα ωφεληθούν από 1.800 σε 3.000. Προνοείται και η δημιουργία ειδικής κατηγορίας ευάλωτων καταναλωτών με αυξημένη χορηγία.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι «έγινε τροποποίηση διαδικασίας υλοποίησης και υποβολής αίτησης με μείωση της γραφειοκρατίας για τους αιτητές, με σημαντική μείωση των δικαιολογητικών και στοιχείων που θα πρέπει να υποβάλουν». Διευκρινίζεται δε ότι «η ενημέρωση για υλοποίηση της επένδυσης και τα τεχνικά δεδομένα, αποστέλλονται από τους εγκαταστάτες. Καταργούνται οι χειρόγραφες βεβαιώσεις από εγκαταστάτες και οι συμμετέχοντες εγκαταστάτες θα καταχωρούν οι ίδιοι απευθείας τα στοιχεία της κάθε εγκατάστασης στο ηλεκτρονικό σύστημα».

Επισημαίνεται ότι οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να γίνουν από συμμετέχοντες πιστοποιημένους εγκαταστάτες, από τον σχετικό κατάλογο, καθώς και ότι ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί πρέπει να περιλαμβάνεται στον «κατάλογο επιλέξιμου εξοπλισμού», ο οποίος προεγκρίνεται και κωδικοποιείται. Προστίθεται πως με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι αιτητές κατά την υλοποίηση της επένδυσης και περιορίζεται ο κίνδυνος απόρριψης αίτησης λόγω μη επιλεξιμότητας εξοπλισμού.

Επίσης αναφέρεται ότι υποβάλλεται από τους δυνητικούς δικαιούχους αίτημα προέγκρισης πριν την υλοποίηση της εγκατάστασης, διαδικασία που διασφαλίζει για τον αιτητή τη δυνατότητα επιχορήγησης πριν την πραγματοποίηση της επένδυσης και για τον φορέα υλοποίησης μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το σχέδιο χορηγιών και παράλληλα να υποβάλουν αιτήματα προέγκρισης, μέσω της ιστοσελίδας του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο.

  • σχέδιο χορηγιών
  • ηλιακό σύστημα ζεστού νερού
  • ηλιακό νερού
  • Υπουργείο Ενέργειας