Build
Πριν από τα φωτοβολταϊκά, μειώστε τη ζήτηση ενέργειας των κτηρίων
Το έχει καταστήσει σαφές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς την Κύπρο
Πριν από τα φωτοβολταϊκά, μειώστε τη ζήτηση ενέργειας των κτηρίων
Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί την οδό για την ενεργειακή επιβίωση των κρατών και του πλανήτη. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση, αν και αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα επίσπευσης της ηλεκτρικής διασύνδεσής της ώστε να καταστεί εφικτή η πράσινη μετάβαση εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές πως η επένδυση στις ΑΠΕ, αρχίζοντας από ένα νοικοκυριό, πηγαίνοντας σε μια επιχείρηση, ανεβαίνοντας στις βιομηχανίες και φθάνοντας μέχρι τα εθνικά δίκτυα, για να επιτύχει πλήρως, προϋποθέτει την παράλληλη λήψη των κατάλληλων μέτρων εξοικονόμησης.

Όχι υπό την υπεραπλουστευμένη έννοια του κλεισίματος μιας πρίζας στο σπίτι αλλά των ενεργειών και των αναβαθμίσεων σε ένα κτήριο, σε ένα οποιοδήποτε υποστατικό, που θα μειώσουν σημαντικά τη ζήτηση ενέργειας. Έχοντας αυτό το δεδομένο θα μπορεί η μειωμένη ζήτηση να υπερκαλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα από τα φωτοβολταϊκά.

Τα δύσκολα είναι μπροστά
Για την Κυπριακή Δημοκρατία τα δύσκολα είναι μπροστά καθώς ακολουθούν ιδιαίτερα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και στόχοι που οδηγούν μεταξύ άλλων στις μηδενικές εκπομπές κτηρίων, καθώς και στη ριζική μείωση των εκπομπών ρύπων από τις μεταφορές και την ηλεκτροπαραγωγή. Το δε ερώτημα που πρέπει να απασχολεί την Κυπριακή Δημοκρατία είναι για πόσο ακόμα θα αντέχουμε να πληρώνουμε πανάκριβα δικαιώματα αγοράς θερμοκηπιακών αερίων ή να παίρνουμε εξαιρέσεις.

Ποιοι τομείς παίρνουν σειρά
Όλοι οι τομείς που επηρεάζουν το περιβάλλον μέσω της χρήσης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, έχουν τεθεί υπό το μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του ευρωπαϊκού νόμου. Τα καύσιμα κίνησης των γεωργικών οχημάτων και μηχανημάτων και οι εκπομπές ρύπων από άλλες γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, βρίσκονται στο μικροσκόπιο, εν αναμονή αυστηρών οδηγιών και μέτρων.

  • κτήρια
  • μηδενικές εκπομπές
  • εξοικονόμηση ενέργειας
  • ΑΠΕ