Retail
Κατάντησαν ασύμφορα τα παραδοσιακά πιάτα σε Γαλλία και Ισπανία
8,4% ακριβότερα τα συστατικά για ένα ck au vin και 15,1% τα ανάλογα για την παέγια
Κατάντησαν ασύμφορα τα παραδοσιακά πιάτα σε Γαλλία και Ισπανία
Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πολλά. Δεν μπορεί όμως να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Ο ρυθμός του οποίου παρότι επιβραδύνεται στην Ευρώπη αλλά η τιμή των συστατικών για την παραγωγή παραδοσιακών πιάτων, στη Γαλλία και την Ισπανία, δείχνει πως η ακρίβεια ριζώθηκε στα νοικοκυριά.

Ο προσαρμοσμένος δείκτης τιμών του Bloomberg έδειξε ότι τα γαλλικά νοικοκυριά έπρεπε να ξοδέψουν 8,4% περισσότερα τον προηγούμενο μήνα για να προετοιμάσουν ένα ck au vin σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία της χώρας και το υπουργείο Γεωργίας έθεσαν το συνολικό κόστος στα 19,4 ευρώ (21,3 δολάρια).

Η τιμή των πουλερικών, που είναι το πιο ακριβό συστατικό του πιάτου, αυξήθηκε κατά 6,4%, ενώ το βούτυρο αυξήθηκε κατά 16,5% συγκριτικά με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον πληθωρισμό του 4,3% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Ένας ξεχωριστός δείκτης του Bloomberg έδειξε ότι η παραγωγή παέγια, του εθνικού πιάτου της Ισπανίας, ήταν 15,1% ακριβότερη τον Ιούλιο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, λόγω της σχεδόν 40% αύξησης του κόστους του ελαιόλαδου, σύμφωνα με στοιχεία του εθνικού στατιστικού ινστιτούτου. Η χώρα έχει βιώσει μια άνευ προηγουμένου ξηρασία που έχει καταστρέψει σχεδόν τη μισή παραγωγή.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη αφού η κυβέρνηση έθεσε ανώτατο όριο στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Καθώς οι ευνοϊκοί οικονομικοί άνεμοι αρχίζουν να εξασθενίζουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 3,2% φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.

Το κόστος του ελαιόλαδου επηρεάζει επίσης την Ιταλία, όπου ο δείκτης Pizza Margherita του Bloomberg σημείωσε άνοδο 13,5% αυτό το μήνα.

  • διατροφή
  • υγεία
  • πληθωρισμός