Economy
Σε κράτος μέλος της ΕΕ η ενοικίαση του «Προμηθέα»
Μέχρι τον Ιούλιο του 2024 που, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, θα είναι έτοιμο το χερσαίο τερματικό
Σε κράτος μέλος της ΕΕ η ενοικίαση του «Προμηθέα»
Δεδομένη θεωρείται η ενοικίαση του «Προμηθέα» από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι την ολοκλήρωση του χερσαίου τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, που σύμφωνα με τους Κινέζους κατασκευαστές θα παραδοθεί προς χρήση τον Ιούλιο του 2024.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης υπολογίζεται ότι θα παραληφθεί από την Σανγκάη, περί τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, βάσει της τελευταίας πληροφόρησης από πλευράς της China Petroleum Pipeline Engineering.

Με το που θα περιέλθει το πλοίο στην κυριότητα της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου, αναμένεται να αποφασιστεί ο επόμενος, προσωρινός σταθμός του πλοίου ώστε να αποφευχθεί το σενάριο της αδρανοποίησής του για ένα σχεδόν χρόνο.

Περιζήτητα τα FSRU
Παρότι διεθνείς εταιρείες έχουν ήδη απευθυνθεί στον κινεζικό κολοσσό εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για να ενοικιάσουν τον «Προμηθέα», καθώς τα FSRU είναι περιζήτητα από τον καιρό που τέθηκαν σε ισχύ οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ιδιοκτήτρια, έχει ήδη αποφασίσει το επόμενο της βήμα. Και αυτό θα είναι ευρωπαϊκό.

Γιατί επέλεξε την ΕΕ
Συγκεκριμένα, επιδιώκει την βραχυπρόθεσμη ενοικίαση της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση βεβαίως μιας συμφέρουσας συμφωνίας. Αφενός για να είναι βέβαιο πως θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, αφετέρου λόγω της προγενέστερης απόφασης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του «Προμηθέα» με 101 εκατομμύρια ευρώ ως έργο κοινής ωφελείας.

Ο αρχικός σχεδιασμός
Παρενθετικά, βάσει του αρχικού κρατικού σχεδιασμού, το κυπριακής ιδιοκτησίας FSRU θα έπρεπε να βρισκόταν πλάι στην προβλήτα του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό, από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Με ένα χερσαίο τερματικό που σύμφωνα με το πλάνο θα ήταν έτοιμο να τροφοδοτήσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, μειώνοντας δραστικά την ανάγκη για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, οι οποίοι σήμερα καίνε την τσέπη του καταναλωτή μέσω του λογαριασμού της ΑΗΚ.

Οι διοικήσεις της ΔΕΦΑ
Παρόλα αυτά, κανένα από τα διορισμένα διοικητικά συμβούλια της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου, που συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2007 με απόφαση υπουργικού συμβουλίου ως η δια νόμου αρμόδια για την καθολική εισαγωγή και διάθεση του φυσικού αερίου στη Δημοκρατία, δεν κατάφερε επί των ημερών του να φέρει εις πέρας το έργο του. Τη ΔΕΦΑ βαραίνει ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης, όχι το αποκλειστικό, για την τεράστια και ζημιογόνα για τον τόπο καθυστέρηση που συνεχίζει να παρατηρείται.

  • φυσικό αέριο
  • Προμηθέας ΕΤΥΦΑ