Retail
Εκτοξεύθηκε η τιμή του μπέικον στις ΗΠΑ - Επηρεάζεται δημοφιλές σάντουιτς στην Καλιφόρνια
Πώς επιδρά ο νόμος για την καλή διαβίωση των ζώων στην Καλιφόρνια
Εκτοξεύθηκε η τιμή του μπέικον στις ΗΠΑ - Επηρεάζεται δημοφιλές σάντουιτς στην Καλιφόρνια
Το μπέικον πρόκειται να γίνει ακόμη πιο ακριβό στις ΗΠΑ, καθώς οι τιμές χονδρικής για την κοιλιά του χοιρινού κρέατος από την οποία παρασκευάζεται, πλησιάζουν σε υψηλά ρεκόρ λόγω ενός νόμου για την καλή διαβίωση των ζώων στην Καλιφόρνια.

Αλλά και λόγω της υψηλής ζήτησης λόγω του καλοκαιριού με το δημοφιλές σάντουιτς μπέικον, μαρουλιού και ντομάτας που καταναλώνεται συχνά το καλοκαίρι, όταν η συγκομιδή ντομάτας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι τιμές της χοιρινής κοιλιάς αυξήθηκαν πάνω από 100% τον τελευταίο χρόνο, από τα 131,59 σεντ ανά λίβρα τον Ιανουάριο, σε 270,89 σεντ στα τέλη Ιουλίου — λίγο λιγότερο από το υψηλό όλων των εποχών των 279,97 σεντ ανά λίβρα τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία από FactSet. Πρόκειται για ένα άλμα 106%.

Οι τιμές χονδρικής για την κοιλιά χοιρινού κρέατος διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στα 270,89 σεντς ανά λίβρα.

Και οι καταναλωτές πρόκειται να δουν ακόμη υψηλότερες τιμές του μπέικον.

Περισσότερος χώρος για έγκυες χοιρομητέρες

«Συνολικά, αναμένω το μπέικον συγκεκριμένα, αλλά και το χοιρινό κρέας γενικότερα, στην περιοχή της Καλιφόρνια να ακριβύνει πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της βιομηχανίας πρωτεϊνών της Cobank, Brian Earnest.

Αναλυτές που μίλησαν στο CNBC απέδωσαν την αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος εν μέρει σε έναν πρόσφατα επιβληθέντα κανονισμό για την καλή διαβίωση των ζώων στην Καλιφόρνια, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. 

Η Πρόταση 12 της Καλιφόρνια απαγορεύει την πώληση χοιρινού κρέατος από φάρμες που περιορίζουν τις έγκυες χοιρομητέρες σε μικροσκοπικά καταλύματα και χώρους μικρότερους από 2 τετραγωνικά μέτρα.

Αυτό το μέρος του νόμου τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, παρόλο που άλλα μέρη της πρότασης – που όριζε την απαίτηση ελάχιστου χρησιμοποιήσιμου χώρου δαπέδου για χοίρους αναπαραγωγής και όρνιθες ωοπαραγωγής – εφαρμόστηκαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού Κρέατος (NPPC), δεν υπήρξε η κατάλληλη διαβούλευση με τους χοιροτρόφους.

«Η Πρόταση 12 επιβλήθηκε χωρίς τη συνεισφορά από εκτροφείς γουρουνιών, κτηνιάτρους ή άλλους με εξειδίκευση στη φροντίδα των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του NPPC.

Η νέα κατασκευή του συμβατού με τον νόμο χώρου για τις χοιρομητέρες εκτιμάται ότι θα κοστίσει από 3.400 έως 4.000 δολάρια ανά χοιρομητέρα, προέβλεψε ο NPPC, προσθέτοντας ότι είναι περίπου 40% πιο ακριβή από έναν πάγκο κύησης που διατηρεί τον ίδιο αριθμό γουρουνιών.

Αύξηση λειτουργικού κόστους

«Πολλές μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τις σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου. Οποιοδήποτε κόστος προκύψει λόγω της Πρότασης 12 θα βαρύνει επίσης τους καταναλωτές», δήλωσε η NPPC.

«Δεδομένου του οικονομικού περιβάλλοντος, οι παραγωγοί γουρουνιών θα είναι απρόθυμοι να κατασκευάσουν καταλύματα συμβατά με το Prop 12», δήλωσε ο Brian Earnest, αναλυτής της CoBank, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές που διαμαρτύρονταν για τις υψηλές τιμές των προϊόντων χοιρινού κρέατος πριν από την προθεσμία της 1ης Ιουλίου, τώρα θα είναι στα όριά τους με τις νέες ανατιμήσεις που θα δρομολογηθούν.

Η πρόταση 12 έπαιξε «σημαντικό ρόλο» στην άνοδο των τιμών, δήλωσε από τη μεριά του ο αναλυτής της αγοράς χοιρινού κρέατος Urner Barry, Ryan Hojnowski.

Κατά συνέπεια, οι πωλητές μπέικον θα θέλουν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους ψηλά – έτσι, η άνοδος στις τιμές χονδρικής για την κοιλιά χοιρινού κρέατος θα μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές λιανικής πώλησης στα ράφια των καταστημάτων, πρόσθεσε. «Αυτό, φυσικά, καταλήγει να κάνει το μπέικον πιο ακριβό για τον καταναλωτή», κατέληξε ο Hojnowski μιλώντας στο CNBC.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η εταιρεία εμπορευμάτων Urner Barry, οι κοιλιές χωρίς δέρμα βάρους 11-13 κιλών —μια από τις κατηγορίες χοιρινού κρέατος που πωλούνται— αυξήθηκαν κατά 157% από την εβδομάδα της 5ης Ιουνίου έως την εβδομάδα της 31ης Ιουλίου. Οι τιμές εκτινάχθηκαν από 99 σεντ ανά λίβρα σε 255,2 σεντς ανά λίβρα σε χονδρική βάση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πηγή: ΟΤ.gr