Build
Ανελκυστήρες σε προσφυγικές πολυκατοικίες μέχρι το τέλος του 2023
Έκθεση και εισήγηση της επιτρόπου διοικήσεως και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ανελκυστήρες σε προσφυγικές πολυκατοικίες μέχρι το τέλος του 2023
Έκθεση σε σχέση με την πολυετή καθυστέρηση που παρατηρείται στην τοποθέτηση ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες κυβερνητικών οικισμών, ταλαιπωρώντας άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με αναπηρία, έδωσε στη δημοσιότητα η επίτροπος διοικήσεως και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Το έπραξε μετά από παράπονα που δέχθηκε το γραφείο της. Με την έκθεση εισηγείται στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να φροντίσει και να προβεί σε όλες οι ενέργειες, που απαιτούνται, ώστε η τοποθέτηση όλων των ανελκυστήρων στις υπόλοιπες πολυκατοικίες των κυβερνητικών οικισμών, που έχει ληφθεί απόφαση να τοποθετηθούν, ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα παράπονα έχουν υποβληθεί στο γραφείο της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη κατά του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως από άτομο ηλικίας 90 ετών, που διαμένει στον κυβερνητικό οικισμό Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό μαζί με τη σύζυγο και τη θυγατέρα τους, καθώς και από ομάδα ιδιοκτητών πολυκατοικίας στον προσφυγικό αικισμό Αγίων Αναργύρων ΙΙ στη Λάρνακα. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα με κινητικά προβλήματα.

Κοινός παρονομαστής των υπό εξέταση παραπόνων, η πολυετής καθυστέρηση που παρατηρείται στην τοποθέτηση ανελκυστήρων σε κυβερνητικούς οικισμούς, εξαιτίας της οποίας οι κάτοχοι των διαμερισμάτων στους ορόφους να αντιμετωπίζουν καθημερινά σωρεία προβλημάτων στην πρόσβαση τους από και προς τις κατοικίες τους και να επηρεάζονται δυσμενώς οι ανέσεις τους.

Η επίτροπος, των λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαμένοντες στις εν λόγω πολυκατοικίες είναι άτομα προχωρημένης ηλικίας με μειωμένη κινητικότητα, αλλά και το γεγονός ότι σε συγκεκριμένο κυβερνητικό οικισμό διαμένει και άτομο με αναπηρία, αναφέρει ότι η άρση των εμποδίων για την εύκολη μετακίνηση και πρόσβαση από και προς την οικία τους θα έπρεπε ήδη να είχε διευθετηθεί χωρίς άλλη συζήτηση με την πρώτη εμφάνιση του προβλήματος.

  • προσφυγικές πολυκατοικίες