Economy
Μετά το δάνειο φορολογία για τη συντήρηση του αποχετευτικού
Επανήλθε η επιβολή τελών αποχέτευσης σε εφτά δήμους και τρεις κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας
Μετά το δάνειο φορολογία για τη συντήρηση του αποχετευτικού
Επανήλθε η επιβολή τελών αποχέτευσης σε εφτά δήμους και τρεις κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας. Το οικονομικό βαρίδιο πέφτει στους δημότες Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Τσερίου, Γερίου, μέρους της Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Στροβόλου και στους κατοίκους Κοκκινοτριμιθιάς, Παλιομετόχου και Αγίων Τριμιθιάς.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας, έχοντας το πράσινο φως των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, τα οποία εξέδωσαν σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες, επέβαλε τέλη στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας των πιο πάνω περιοχών για να καλύψει τις ανάγκες ανανέωσης, αναβάθμισης και σταδιακής αντικατάστασης συστημάτων αποχέτευσης, κι ας είχε τερματιστεί η φορολογία μετά την εξόφληση των δανείων.

Η εγκύκλιος του υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ωστόσο ότι «επιβάλλεται η συνέχιση της επιβολής τελών αποχέτευσης σε όλες τις περιοχές εντός των ορίων των Συμβουλίων Αποχετεύσεων και μετά την εξόφληση των δανείων που συνομολογήθηκαν για την κατασκευή των συστημάτων αποχέτευσης. Ήδη σε κάποιες περιοχές απαιτούν συνεχείς ανακαινίσεις λόγω της μεγάλης ηλικίας τους».

Η ετήσια χρέωση δημοτών
Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας γνωστοποίησε πως αξιολογώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές ανάγκες αντικατάστασης πεπαλαιωμένων ή και κατεστραμμένων αγωγών, έλαβε δύο αποφάσεις:

Την επιβολή ετήσιου τέλους 0,20% με βάση της εκτιμημένες αξίες του Κτηματολογίου για το 2021, στις περιοχές των Δήμων Λευκωσίας και  Αγίου Δομετίου, καθώς και μέρους των Δήμων Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Στροβόλου. Έδωσε και το εξής παράδειγμα: για ακίνητο εκτιμημένο στις 300.000 ευρώ, το ετήσιο τέλος ανέρχεται στα 60 ευρώ.

Την επιβολή ετήσιου τέλους 0,10% με βάση της εκτιμημένες αξίες του Κτηματολογίου για το 2021, στις περιοχές των Δήμων Τσερίου, Γερίου και στις κοινότητες Κοκκινοτριμιθιάς, Παλιομετόχου και Αγίων Τριμιθιάς. Με το ίδιο παράδειγμα, για ακίνητο εκτιμημένο στις 300.000 ευρώ, το ετήσιο τέλος ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Τα σοβαρά προβλήματα
Σύμφωνα με το ΣΑΛ, το αποχετευτικό σύστημα στην πρωτεύουσα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα για τα οποία απαιτείται η λήψη μέτρων όπως επιδιορθώσεις  και επεκτάσεις αγωγών ώστε να λειτουργεί ομαλά. Συνεργεία του προβαίνουν δε στην αντικατάσταση υπερτοπικών αγωγών που εξυπηρετούν όλους τους δήμους της μείζονος Λευκωσίας και χαρακτηρίζονται ως προβληματικά σημεία, όπως στην οδό Μάρκου Μπότσαρη και στη νεκρή ζώνη στο Καϊμακλί.
Το αποχετευτικό της Λευκωσίας τέθηκε σε λειτουργία το 1982 και της μείζονος Λευκωσίας το 2008. Το αντίστοιχο σύστημα σε Γέρι, Τσέρι, Κοκκινοτριμιθιά, Παλιομέτοχο και Αγίους Τριμιθιάς είναι πιο πρόσφατο.

Να μην συνάψει δάνειο
Αιτιολογώντας τη φορολόγηση, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας εξηγεί τη θέση του: «Η επιβολή του εν λόγω τέλους αποχέτευσης θα επιτρέψει στο ΣΑΛ να προβαίνει στις απαιτούμενες αντικαταστάσεις, αναβαθμίσεις, επιδιορθώσεις ή επεκτάσεις του συστήματος που βρίσκεται σε λειτουργία, σταδιακά και τμηματικά, χωρίς να απαιτηθεί η σύναψη νέου δανείου για δημιουργία νέου δικτύου, που προϋποθέτει την επιβολή υψηλών τελών αποχέτευσης».