Retail
Σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας πέραν του 10% των νοικοκυριών
Το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου εισηγείται πρώτα τη θερμομόνωση κτιριακού κελύφους και μετά φωτοβολταϊκά
Σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας πέραν του 10% των νοικοκυριών
Ένα ποσοστό πέραν του 10% των νοικοκυριών στην Κύπρο βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας. Τα εισοδήματά τους δεν αρκούν για να καλύπτουν τις βασικές ενεργειακές ανάγκες, με τις σημερινές τιμές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η διαπίστωση προέρχεται από το Ενεργειακό Γραφείο, δια στόματος του διευθυντή του. Σάββα Βλάχου, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε μέτρα που αν εφαρμοστούν από τα νοικοκυριά θα μειώσουν το κόστος που επωμίζονται.

Ένα βασικό μέτρο αφορά το κτιριακό κέλυφος με τη χρήση θερμομόνωσης. Πρόκειται για λύσεις που εφαρμόζονται στην οροφή, στους τοίχους, τα παράθυρα και δίνουν μια θερμική προστασία στο κτίριο, βελτιώνοντας τις συνθήκες στο εσωτερικό του. Υπάρχουν σχέδια χορηγιών, με επιπλέον βοήθεια στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, ο Σάββας Βλάχος ανέφερε ότι είναι μια πολύ καλή λύση όμως πρέπει να προηγηθεί η επένδυση στο κτίριο ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες από ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα. Με καλύτερη ενεργειακή απόδοση στα σπίτια μας θα φανεί αμέσως η διαφορά στη θερμοκρασία και στους λογαριασμούς, επισήμανε.

Ενημέρωσε δε ότι παρέχεται δωρεάν καθοδήγηση σε άτομα με αναπηρία. Λειτουργοί του Ενεργειακού Γραφείου επισκέπτονται το σπίτι τους και τους προτείνουν λύσεις στη βάση των αναγκών τους.

  • ηλεκτρικό ρεύμα
  • ενεργειακή φτώχεια
  • θερμομόνωση