Η Γαλλία έχει θέσει μάξιμουμ 26 βαθμών Κελσίου στα υπνοδωμάτια το βράδυ και μάξιμουμ 28 βαθμών στα σαλόνια. Η Ισπανία έχει θέσει μάξιμουμ για όλα τα διαφορετικά δωμάτια, ενώ έχει επιβάλλει στα κτίρια τη χρήση των τεντών για την προστασία από τον ήλιο. Ορισμένες χώρες έχουν θέσει γενικά πλαφόν θερμοκρασίας, ενώ άλλες επιβάλλουν διαφορετικά όρια αναλόγως με την περιοχή. Στην Αγγλία, τα όρια βασίζονται στις καιρικές συνθήκες.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ικανότητα να προστατεύσουν τους κατοίκους από την υπερθέρμανση. Οι αναλυτές τόνισαν πως οι ρυθμιστικές αρχές αγνοούν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας όπου η θερμοκρασία στις πόλεις είναι μεγαλύτερη από τις γύρω περιοχές, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι κάτοικοι σε ακίνητα τα οποία «βράζουν» δεν ξέρουν σε ποιον να απευθυνθούν. Πολλοί θα μπορούσαν να κινηθούν νομικά εναντίον του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά αυτό αποτελεί μία τελευταία, κοστοβόρα και χρονοβόρα λύση. Παράλληλα, οι εργολάβοι δε χρειάζεται να ακολουθούν καμία γενική οδηγία όσον αφορά την θερμομόνωση.
Τη στιγμή που οι θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη αυξάνονται και πολλά ακίνητα μετατρέπονται σε θερμοκήπια, πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να μένουν σε σπίτια των οποίων το εσωτερικό ξεπερνά ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η ζέστη στο εσωτερικό ενός σπιτιού βασίζεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι το κατά πόσο τα ακίνητα αυτά απορροφούν ζέστη από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες και κατά πόσο μπορούν να την απελευθερώσουν μέσω εξαερισμού.
Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι κάτοικοι μπορούν να μεταβάλλουν τον ρυθμό απορρόφησης και απελευθέρωσης της ζέστης. Κουρτίνες, παντζούρια, σίτες, τέντες, φυτά και άλλοι τρόποι περιορίζουν την υπερθέρμανση του σπιτιού, όπως επίσης κάνει και η έλλειψη παραθύρων στα νότια και νοτιοδυτικά του ακινήτου. Η δημιουργία ρεύματος αέρα με το άνοιγμα πολλαπλών παραθύρων παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.
Τα μοντέρνα, γυάλινα ακίνητα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη. Στη Βρετανία, πρόσφατες αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών περιόρισαν το ποσοστό τέτοιων επιφανειών στο εξωτερικό των ακινήτων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Στην Ισπανία, τα ακίνητα πρέπει να σχεδιάζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο που να περιορίζουν τη ζέστη η οποία απορροφάται στο εσωτερικό.
Οι υψηλές θερμοκρασίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα στη Βρετανία και τη βόρεια Ευρώπη, οι οποίες δεν είναι προετοιμασμένες ή συνηθισμένες σε καύσωνες. Σημειωτέον πως το φετινό καλοκαιρινό κύμα καύσωνα προκάλεσε θερμοκρασίες-ρεκόρ στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Ακόμα και στην συνήθως βροχερή Βρετανία, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ίδιες θερμοκρασίες αυτές, σύμφωνα με ανάλυση των ερευνητών θα είναι πολύ υψηλότερες το 2060 και το 2100 εάν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν.
Ούτε καν το 5% των ακινήτων στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν έχουν κλιματιστικά. Ακόμα και στην μεσογειακή Ιταλία, ο κλιματισμός ήταν κάτι το ασυνήθιστο πριν από μία δεκαετία.
Σε πολλά μέρη του πλανήτη, οι νύχτες αποδεικνύονται το ίδιο θερμές όπως οι μέρες. Τα «τροπικά» αυτά δειλινά έχουν θερμοκρασίες οι οποίες ποτέ δεν πέφτουν υπό των 20 βαθμών Κελσίου κάτι το οποίο, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν επιτρέπει στο ανθρώπινο σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σωστά, προκαλώντας προβλήματα στον ύπνο και οδηγώντας πιθανώς σε προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικά επεισόδια.
Ακόμα και στη Σουηδία όπου οι καλοκαιρινοί μήνες χαρακτηρίζονται από σχεδόν συνεχή ηλιοφάνεια, τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πολύ χειρότερα εάν κανείς αναλογιστεί πως οι θερμοκρασίες στη Σκανδιναβία ξεπερνούν συχνά, πια, τους 30 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους οι οποίοι ούτε έχουν συνηθίσει στις υψηλές θερμοκρασίες, ούτε έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά τα ακίνητα στα οποία κατοικούν.
Πηγή: newmoney.gr