Health & Pharma
Ευαισθητοποίηση των εγκύων για το φάσμα διαταραχής εμβρυικού αλκοολισμού
Μειώθηκε κατά πολύ το ποσοστό όσων έχουν καταναλώσει αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους
Ευαισθητοποίηση των εγκύων για το φάσμα διαταραχής εμβρυικού αλκοολισμού
Τη σημασία μηδενικής κατανάλωσης αλκοόλ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, επεσήμανε ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Χρίστος Μηνά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το φάσμα διαταραχής εμβρυικού αλκοολισμού.

Σε μήνυμά του, ο Χρίστος Μηνά αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία, το 2017 η χρήση αλκοόλ από εγκύους ανερχόταν στο 5,3%. Το 2021 η χρήση αλκοόλ είχε μειωθεί κατά πολύ αφού το ποσοστό των γυναικών που έχουν δηλώσει ότι κατανάλωσαν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανερχόταν στο 0,2%.

Εξηγώντας το φάσμα διαταραχής εμβρυικού αλκοολισμού ανέφερε πως κατά την προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ, αυτό περνά μέσα από τον πλακούντα και προκαλεί αλλαγές στα κύτταρα του αναπτυσσόμενου μωρού, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και τη σωματική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε πως οι επιπτώσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές και μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή, διευκρινίζοντας ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά μόνιμων σωματικών και νευρογνωστικών ανωμαλιών γνωστών ως φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων διαγνώσεων συνδρόμου εμβρυϊκού αλκοολισμού και νευροαναπτυξιακής διαταραχής..

Σύμφωνα με τον κ. Μηνά η έγκαιρη αναγνώριση της προγεννητικής έκθεσης στο αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα ενός ατόμου να έχει πρόσβαση σε κατάλληλες υποστηρικτικές υπηρεσίες που να προωθούν μια ισορροπημένη, διαχειρίσιμη και επιτυχημένη ζωή.

Στην Κύπρο η παρακολούθηση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη παρακολουθείται μέσα από το ιστορικό γεννήσεως του κάθε παιδιού από τη μονάδα παρακολούθησης υγείας του Υπουργείου Υγείας από το 2017.

  • διαταραχή εμβρυικού αλκοολισμού
  • ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
  • αλκοόλ