Build
Βαθαίνουν οι επιπτώσεις στην αγορά των ακινήτων λόγω των επιτοκίων
Μεταξύ άλλων αυξάνεται η ζήτηση για ενοίκιο, όπου οι πλείστες τιμές είναι εκτός κυπριακής πραγματικότητας
Βαθαίνουν οι επιπτώσεις στην αγορά των ακινήτων λόγω των επιτοκίων
Σταθεροί στη θέση τους παραμένουν οι οργανωμένοι κτηματομεσίτες ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει προς την κατεύθυνση των τραπεζών, οι οποίες δεν λένε να αυξήσουν τα καταθετικά επιτόκια, ως αντιστάθμισμα για τα απλησίαστα δανειστικά επιτόκια, με σοβαρές συνέπειες και στον τομέα των ακινήτων.

Όπως επισημαίνουν, έχει κτυπήσει καμπανάκι όσον αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο. Αν οι αρμόδιοι δεν βρουν τον τρόπο να φρενάρουν την τακτική των τραπεζών, οι οποίες βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και δεν λαμβάνουν υπόψη καμία έκκληση για κοινωνική ευαισθησία.

Το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών έχει εκφράσει τη θέση πως ο τομέας των ακινήτων απέδειξε τις αντοχές του τα τελευταία χρόνια παρά τα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, σημείωσε, το θέμα της αύξησης των επιτοκίων επηρεάζει σημαντικά και τον κλάδο των ακινήτων.

Όσοι έχουν εξασφαλίσει δάνεια βρέθηκαν ενώπιον πολύ υψηλών δόσεων και υπάρχει ο κίνδυνος να καταστούν μη εξυπηρετούμενα. Όσοι θέλουν να αιτηθούν δάνειο κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις αν θα προχωρήσουν με την αγορά ακινήτου.

Αυτό έχει άλλη μια επίπτωση καθώς πολλοί που δεν προχωρούν τελικά σε αγορά, στρέφονται στο ενοίκιο. Εκεί όπου οι πλείστες τιμές είναι ήδη εκτός κυπριακής πραγματικότητας, ιδιαίτερα στη Λεμεσό.

  • ακίνητα
  • ενοίκιο
  • αγορά οικίας
  • δάνειο
  • επιτόκια
  • τράπεζες