Health & Pharma
Όταν πίνετε καφέ...
Προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα
Όταν πίνετε καφέ...
Ένα από τα θέματα τα οποία απασχολούν τους επιστήμονες είναι το πως μπορεί ο καφές να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόσημο φαίνεται να είναι θετικό, αφού τα οφέλη του είναι αποδεδειγμένα για την καρδιά, τα νεφρά αλλά και τον εγκέφαλο.

Όμως τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επισημάνουν την ευεργετική επίδραση του καφέ για το συκώτι, αφού διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων έως και κατά 70%.

Σε στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής στο Λονδίνο, παρουσία ιατρών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων συλλόγων από επτά ευρωπαϊκές χώρες, συζητήθηκαν τα τελευταία επιστημονικά νέα σχετικά με την επίδραση του καφέ στο συκώτι.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ειδικοί είναι ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων στο συκώτι, όπως ο καρκίνος και η κίρρωση.

Συγκεκριμένα η κατανάλωση καφέ συνδέεται:

– με 40% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι.

– με 25-70% μικρότερο κίνδυνο κίρρωσης.

– με μικρότερο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου (NAFLD).

Τέλος η μικρή κατανάλωση καφέ συνδέεται με 25-60% και η μεγάλη κατανάλωση καφέ με έως και 65% μικρότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων στο συκώτι γενικότερα.

Πηγή: ygeiamasnews