Retail
Zara: Δεν βρίσκει λύσεις για τους κλέφτες
Προσπαθεί να βρει νέο σύστημα ασφαλείας
Zara: Δεν βρίσκει λύσεις για τους κλέφτες

Σε αγώνα κατά της εξάλειψης των σφαλμάτων ενός νέου συστήματος κατά των κλοπών έχει επιδοθεί η Inditex SA για τα καταστήματά της, Zara, το οποίο καθυστερεί ελαφρώς την ανάπτυξή της εν μέρει επειδή οι ετικέτες ασφαλείας ήταν εύκολο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν στις αρχικές δοκιμές.

Ο διευθύνων σύμβουλος Oscar García Maceiras παρουσίασε τη νέα τεχνολογία τον Μάρτιο και δεσμεύτηκε να την αναπτύξει για δοκιμές σε όλα τα καταστήματα Zara παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το σύστημα βασίζεται σε μικροσκοπικά τσιπ γνωστά ως RFID, καταργώντας τις σκληρές πλαστικές ετικέτες στα ρούχα που απαιτούν από τους υπαλλήλους στο ταμείο να τις αφαιρούν.

Η νέα τεχνολογία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα. Το προσωπικό σε πολλές χώρες εξέφρασε ανησυχίες στη διοίκηση ότι η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει τις κλοπές.

Τα προβλήματα έρχονται την ώρα που οι λιανοπωλητές πρέπει να ενισχύσουν την άμυνά τους ενάντια στην αύξηση των κλοπών στα καταστήματα. Το British Retail Consortium διαπίστωσε πρόσφατα ότι τα περιστατικά κλοπών σε καταστήματα αυξήθηκαν κατά 27% πέρυσι στις 10 μεγαλύτερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω της έξαρσης του πληθωρισμού. Η Primark προσθέτει φρουρούς ασφαλείας και κάμερες για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Η Inditex είχε δηλώσει ότι θα έβαζε την τεχνολογία σε όλα τα καταστήματά της για δοκιμή μέχρι τον Ιούλιο, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη. Το σχέδιο ήταν ότι η αλυσίδα θα δοκίμαζε το σύστημα κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής-χειμερινής περιόδου. Οι καθυστερήσεις οφείλονται εν μέρει σε εμπλοκές στον εφοδιασμό, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Η διαδικασία εφαρμογής του νέου συστήματος soft-alarm στα καταστήματα, το οποίο χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογίες, εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίς σημαντικά περιστατικά», δήλωσε η Inditex. Ο λιανοπωλητής πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα δεν έχει οδηγήσει σε κάποια ανιχνεύσιμη αλλαγή στην κλοπή ενδυμάτων.

Η νέα μέθοδος, κατά την οποία τα μικροσκοπικά τσιπ τοποθετούνται στις ετικέτες ή στο εσωτερικό του υφάσματος των ρούχων, αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της Inditex για την αναζήτηση όλων των δυνατών συνεργειών μεταξύ της επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου και του δικτύου καταστημάτων της.

Το νέο σύστημα ασφαλείας της Inditex υποτίθεται ότι θα μειώσει τις κλοπές κατά 60%, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America που επικαλείται την Associated Security.

Οι σκληρές ετικέτες ασφαλείας, οι οποίες απαιτούν εξαιρετικά ισχυρούς μαγνήτες για να αφαιρεθούν, θα καταστούν τελικά παρωχημένες, σύμφωνα με τη στρατηγικό σύμβουλο λιανικής Carol Spieckerman, με έδρα το Αρκάνσας. Παρολαυτά, οι λιανοπωλητές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ένα σύστημα που να μπορεί να τις αντικαταστήσει πλήρως, δήλωσε η ίδια.

«Η τεχνολογία που εμποδίζει τις κλοπές βρίσκεται σε φάση δοκιμής και εκμάθησης επί του παρόντος και τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι», είπε. «Δυστυχώς, κάθε λύση που βασίζεται σε φυσικές ετικέτες ή ραμμένα τσιπ είναι ευάλωτη σε σαμποτάζ, καθώς ανακαλύπτονται και προωθούνται στο διαδίκτυο τεχνικές αφαίρεσης».

Η Inditex άρχισε να δοκιμάζει την τεχνολογία φέτος σε ορισμένα καταστήματα στην Ισπανία. Οι κλέφτες κατάλαβαν γρήγορα πώς να αφαιρούν τα μικρά τσιπ, τα οποία αρχικά είχαν εμφυτευτεί σε ετικέτες. Ένα άλλο πρόβλημα είναι με τους συναγερμούς που χτυπούσαν όταν οι πελάτες έμπαιναν στο κατάστημα για να επιστρέψουν αντικείμενα που είχαν αγοράσει online.

Η εταιρεία δήλωσε τον Ιούνιο ότι στόχος της είναι να καταργήσει όλες τις σκληρές ετικέτες και τελικά να αναπτύξει την τεχνολογία σε όλες τις μάρκες της.

Μετά από μήνες πειραματισμών με την τοποθέτηση ετικετών σε διαφορετικά σημεία του ενδύματος, μια πιθανή εναλλακτική λύση είναι ένας ειδικός τύπος νήματος που αποτελείται από μια μικροσκοπική ετικέτα RFID, η οποία τυλίγεται σε υφαντικό νήμα και ράβεται στις ραφές των ενδυμάτων, είπαν οι άνθρωποι.

Ενώ η νέα τεχνολογία κοστίζει πολλά, μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει στην αύξηση του κέρδους. Οι κλοπές είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια πωλήσεων ύψους περίπου 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους λιανοπωλητές στις ΗΠΑ το 2021, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου.

Πηγή: newmoney.gr