Retail
Εξοικονόμηση έως και 40% με επιλογές από τα φθηνότερα προϊόντα
Η έρευνα από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε δύο υπεραγορές και η εκ νέου συζήτηση στη Βουλή για το e-kalathi την προσεχή Τρίτη
Εξοικονόμηση έως και 40% με επιλογές από τα φθηνότερα προϊόντα
Με προσεκτικές επιλογές και προτίμηση στα φθηνότερα προϊόντα, υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης σημαντικού ποσού χρημάτων για τα νοικοκυριά από τις αγορές τους, καταδεικνύει έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως διαπιστώθηκε, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο λόγω πληθωρισμού, η αγορά προσφέρει πληθώρα επιλογών σε προϊόντα και σημεία πώλησης, μεταξύ των οποίων ο καταναλωτής μπορεί να κάνει τις πιο συμφέρουσες γι’ αυτόν επιλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διενήργησε έρευνα με επιθεωρητές της που επισκέφθηκαν δύο υπεραγορές και προέβησαν σε εικονική αγορά 44 βασικών καταναλωτικών αγαθών. Σε κάθε υπεραγορά δημιουργήθηκαν δύο καλάθια αγορών: στο πρώτο καλάθι τοποθετήθηκαν τα φθηνότερα και στο δεύτερο τα ακριβότερα, όμοια προϊόντα από το ίδιο ράφι.

Στην υπεραγορά 1, το κόστος του φθηνού καλαθιού ανήλθε στα 131,27 ευρώ, ενώ το κόστος του ακριβού καλαθιού στα 177,94 ευρώ, με τη διαφορά τους να είναι στα 46,67 ευρώ και με την ποσοστιαία απόκλιση να ανέρχεται στο 35,55%.

Στην υπεραγορά 2, το κόστος του φθηνού καλαθιού ανήλθε στα 142,52 ευρώ, ενώ το κόστος του ακριβού καλαθιού στα 199,39 ευρώ με τη διαφορά τους να είναι στα 56,87 ευρώ και με την ποσοστιαία απόκλιση να ανέρχεται στο 39,90%.

Επισημαίνεται επίσης ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει τις προσπάθειες για την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kalathi, καθώς θα αποτελέσει σημαντικότατο εργαλείο στη διάθεση των καταναλωτών για διαφάνεια και σύγκριση τιμών. Μια ιδιαίτερα χρήσιμη εφαρμογή για τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το e-kalathi θα συζητηθεί εκ νέου στη Βουλή την προσεχή Τρίτη. Έχουν ήδη γίνει συζητήσεις μεταξύ της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εμπορίου και άλλων εμπλεκομένων, όπως η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

  • e-kalathi
  • Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή
  • Υπεραγορές