Retail
Ανώτατο όριο τιμής για το νερό σε σημεία πώλησης χωρίς ανταγωνισμό
Ποιες συσκευασίες αφορά το προσχέδιο νομοσχεδίου και ποιους χώρους
Ανώτατο όριο τιμής για το νερό σε σημεία πώλησης χωρίς ανταγωνισμό
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου διεξάγει δημόσια διαβούλευση επί του προσχεδίου νομοσχεδίου που αποσκοπεί στο να φρενάρει την αισχροκέρδεια στη λιανική πώληση νερού σε χώρους όπου δεν υπάρχουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Τα σημεία πώλησης, στα οποία σύμφωνα με το προσχέδιο νομοσχεδίου, ο υπουργός Εμπορίου δύναται να ορίζει υποχρέωση εφαρμογής ανώτατων τιμών λιανικής πώλησης νερού είναι τα ακόλουθα: αεροδρόμια, λιμάνια, αθλητικοί χώροι και στάδια, κλειστές παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, κινηματογράφοι και θέατρα.

Αφορά το εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml εντός ή εκτός ψυγείου, εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml εντός ή εκτός ψυγείου, καθώς και την πώληση πόσιμου νερού σε ποτήρι.

Οι ανώτατες τιμές πώλησης καθορίζονται μετά από έρευνα της αρμόδιας Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής ή εισαγωγής, ένα εύλογο ποσοστό για τα λειτουργικά έξοδα και ένα εύλογο ποσοστό κέρδους. Δύναται να αναθεωρούνται με διάταγμα που εκδίδεται από τον υπουργό.

Οι ανώτατες τιμές πώλησης αφορούν μόνο όρθιους καταναλωτές οι οποίοι αυτοεξυπηρετούνται και όχι καθήμενους καταναλωτές προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες σερβιρίσματος.

Το προσχέδιο νομοσχεδίου τιτλοφορείται ως εξής: «ο περί καθορισμού ανωτάτων τιμών λιανικής πώλησης προϊόντων σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης όπου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός, νόμος του 2023». Σκοπός, σημειώνεται, η διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών.

Η δημόσια διαβούλευση είναι ανοικτή για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τυχόν σχόλια, εισηγήσεις και θέσεις πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2023.

  • Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή
  • νερό
  • λιανική πώληση
  • τιμές
  • πλαφόν