Build
Μη αποδεκτή η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τα 600 διαμερίσματα
Έντονος ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, για το έργο της προσιτής στέγης
Μη αποδεκτή η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τα 600 διαμερίσματα
Έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου έργου προσιτής στέγης, έκανε ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, καθώς όπως είπε, η πρωτοβουλία των δημοτικών Αρχών σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ για ανέγερση 600 διαμερισμάτων «παραμένει σε στασιμότητα τα τελευταία χρόνια».

Το θέμα απασχόλησε έκτακτη συνέντευξη τύπου στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία των επικεφαλής των δημοτικών ομάδων και του δημοτικού μηχανικού, με αφορμή την αναμενόμενη έγκριση της πολεοδομικής άδειας, αλλά και δημοσιευμάτων ότι «το έργο βρίσκεται στον αέρα λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να το χρηματοδοτήσει».

Ο Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε σχετικά: «Θεωρήσαμε ότι ο Δήμος Λεμεσού, ο οποίος δεσμεύτηκε και δημιούργησε προσδοκίες στον κόσμο της Λεμεσού, όφειλε να δώσει μια απάντηση για το τι έκανε μέχρι σήμερα και γιατί το έργο δεν βρίσκεται ακόμα σε πορεία υλοποίησης όπως προγραμματίζαμε».

Υπενθύμισε ότι ο Δήμος υπέγραψε συμφωνία με τον ΚΟΑΓ για την κατασκευή 600 οικιστικών μονάδων, σε τρία δημοτικά οικιστικά τεμάχια, δύο στον Άγιο Νικόλαο και ένα στον Άγιο Ιωάννη, συνολικού εμβαδού 31.081 τετραγωνικών μέτρων, για στέγαση οικογενειών από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, κυρίως υπό μορφή χαμηλού ενοικίου.

Η χρηματοδότηση του έργου, που ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει περί τα τέλη του 2022, εξήγησε ο Νίκος Νικολαΐδης, προσέκρουσε στις εξελίξεις με τον τερματισμό του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, από όπου ο ΚΟΑΓ αντλούσε κονδύλια. Ακολούθησαν, η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία με τις συνεπακόλουθες αυξήσεις τιμών των οικοδομικών υλικών, καθώς και ο τερματισμός των εγγυήσεων που μπορούσε να παράσχει η κυβέρνηση για δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή την Τράπεζα Αναπτύξεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παρά τα προβλήματα, πρόσθεσε, ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ προχώρησαν σε επανασχεδιασμό του έργου για μείωση του κόστους και επαναφορά του σε βιώσιμη τροχιά, «αξιοποιώντας υπουργική απόφαση του 2022 που αφορούσε το ειδικό στεγαστικό κίνητρο για ανέγερση υποδομών προσιτής στέγης με δικαίωμα αυξημένου συντελεστή δόμησης και δημιουργία πυλωτών αντί υπόγειων χώρων στάθμευσης».

Η πρώτη φάση του έργου αφορά τα βορειότερα τεμάχια στον Άγιο Νικόλαο, η δεύτερη φάση τα τεμάχια στον Άγιο Ιωάννη και η τρίτη φάση τα νοτιότερα τεμάχια στον Άγιο Νικόλαο. Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η πρώτη φάση «εφόσον η Κυβέρνηση καταβάλει 5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», είπε ο Νίκος Νικολαΐδης.

Υπενθύμισε ότι στα τρία τεμάχια γης ζουν «σε παραπήγματα», 93 οικογένειες και υπάρχει παλαιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για κατεδάφιση τους, ενώ έχει ήδη γίνει και ο προγραμματισμός για μεταστέγαση των πρώτων εννέα οικογενειών που θα επηρεαστούν από την ανέγερση της πρώτης πολυκατοικίας στον Άγιο Νικόλαο.

Η αδυναμία χρηματοδότησης του έργου, εξήγησε ο Νίκος Νικολαΐδης, διαπιστώθηκε σε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, στις 14 Ιουνίου 2023, ενώ διαμήνυσε ότι ο ίδιος θεωρεί αδιανόητο να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα έργο με «τεράστιο ανταποδοτικό όφελος». Για να συμπληρώσει: «Θεωρώ ότι θα τείνει ευήκοον ους η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να βρει τα απαραίτητα κονδύλια, που δεν είναι τεράστια, για να αρχίσει το έργο. Όταν αρχίσει το έργο και φανεί η χρησιμότητα του, τότε είμαι σίγουρος δεν θα υπάρχει πρόβλημα στη συνέχεια»,

Σε ερώτηση αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο αν η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτήσει το έργο, ο δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα είναι αρνητική η απάντηση για ένα τέτοιο ώριμο έργο να αρχίσει, που απαιτεί αυτού του είδους τα κονδύλια. Ο Δήμος έκανε αυτό που έπρεπε και δεν κατέθεσε τα όπλα. Εναπόκειται πλέον στην κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Νίκος Νικολαΐδης και πρόσθεσε πως «ούτε εκτεθειμένος νιώθω, ούτε πικρία νιώθω. Νιώθω πεπεισμένος ότι αυτό το έργο πρέπει να γίνει».

Για να καταλήξει ο δήμαρχος Λεμεσού, λέγοντας: «Η ανάγκη γι' αυτό το έργο, όσο προχωρεί ο καιρός γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά γι' αυτό το έργο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • στέγη
  • προσιτή στέγη
  • Λεμεσός
  • Νίκος Νικολαΐδης