Business Tech
Τρόμος στη Γερουσία των ΗΠΑ, φώναξαν εσπευσμένα τα αφεντικά των Big Tech
Κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με Μασκ, Γκέιτς, Ζάκερμπεργκ, Πιτσάι και άλλα ηχηρά ονόματα
Τρόμος στη Γερουσία των ΗΠΑ, φώναξαν εσπευσμένα τα αφεντικά των Big Tech
Τα αφεντικά των ισχυρότερων τεχνολογικών εταιρειών στον κόσμο, από τον Ίλον Μασκ της Tesla, τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta, που ελέγχει Facebook, Instagram και WhatsApp, μέχρι τον επικεφαλής της Google Σουντάρ Πιτσάι, βρέθηκαν με εκπροσώπους της αμερικανικής Γερουσίας.

Σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών για το κοινό συζητήθηκε με Αμερικανούς νομοθέτες το καυτό θέμα της εποπτείας της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Η ανάγκη ρύθμισης του κλάδου ΑΙ χωρίς να λείψουν και οι σφοδρές επικρίσεις για το γεγονός ότι οι συνομιλίες αυτές δεν έγιναν σε ανοιχτές ακροάσεις.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, το σημερινό αφεντικό της Microsoft Σάτια Ναντέλα, της NVidia Τζένσεν Χουάνγκ, της ΙΒΜ Άρβιντ Κρίσνα, της OpenAI, Σαμ Άλτμαν και ο πρώην και νυν επικεφαλής της Google Ερικ Σμιτ, οι οποίοι είχαν όλοι προσκληθεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι από τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ.

Ο Σούμερ μιλούσε για μήνες για την ανάγκη επίτευξης ενός δυνητικά πολύ δύσκολου έργου. Για τη θέσπιση δικομματικής νομοθεσίας εντός του επόμενου έτους που θα ενθαρρύνει μεν την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όπως ήδη γίνεται σήμερα αλλά και θα μετριάζει ταυτόχρονα τους μεγαλύτερους κινδύνους της. Έτσι, την Τετάρτη συγκάλεσε συνάντηση ορισμένων από τα πιο εξέχοντα στελέχη τεχνολογίας της χώρας για να τους ρωτήσει το τι πρέπει κατά τη γνώμη τους να κάνει το Κογκρέσο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί -και όχι μόνο- νομοθέτες αναζητούν τρόπους για να μετριάσουν τους κινδύνους της αναδυόμενης τεχνολογίας ΑΙ, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο και συγκεντρώνει τεράστιες επενδύσεις μετά την κυκλοφορία του ChatGPT chatbot, του OpenAI.

Ο Μασκ από την πλευρά του έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση που θα διασφαλίζει την ασφαλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. «Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε διαιτητή», είπε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Πιστεύει ότι μια ρυθμιστική αρχή θα «διασφαλίσει ότι οι εταιρείες λαμβάνουν μέτρα που είναι ασφαλή και προς το συμφέρον του ευρύτερου κοινού» για το ΑΙ. Επιβεβαίωσε επίσης ότι είχε αποκαλέσει την τεχνητή νοημοσύνη «δίκοπο μαχαίρι» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Δεν σταμάτησε όμως μόνο εκεί. Βγαίνοντας από την τρίωρη συνάντηση, ο Μασκ φρόντισε να συνοψίσει τους σοβαρούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. «Υπάρχει κάποια πιθανότητα, πάνω από το μηδέν, η τεχνητή νοημοσύνη να μας σκοτώσει όλους. Νομίζω ότι είναι χαμηλή, αλλά υπάρχει κάποια πιθανότητα», ανέφερε προσθέτοντας ότι «Οι συνέπειες να γίνει λάθος με την τεχνητή νοημοσύνη είναι σοβαρές».

Ο Μπιλ Γκέιτς από την πλευρά του μίλησε για τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να ταΐσει τους πεινασμένους. Ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft έθεσε το ζήτημα ότι «Όταν πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τον αυτόματο πιλότο. Πρέπει να έχουμε συγκυβερνήτες. Ποιος λοιπόν θα παρακολουθεί αυτή τη δραστηριότητα και θα βεβαιωθεί ότι γίνεται σωστά;», είπε.

Γερουσιαστές που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν ότι άκουσαν για ευρύ φάσμα προοπτικών, με εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων να εγείρουν το θέμα της μείωσης θέσεων εργασίας και ηγέτες πολιτικών δικαιωμάτων να αναφέρουν την ανάγκη για μια περιεκτική νομοθετική διαδικασία που παρέχει φωνή στους λιγότερο ισχυρούς στην κοινωνία.

Ορισμένοι γερουσιαστές πάντως επέκριναν με δριμύτητα την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη της τεχνολογίας πρέπει να καταθέσουν δημόσια. Ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ ο οποίος είναι υπέρμαχος μεγάλης εποπτείας στον κλάδο έκανε λόγο για «γιγαντιαίο κοκτέιλ πάρτι για την υψηλή τεχνολογία».

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να προσκαλέσουμε τα μεγαλύτερα μονοπώλια στον κόσμο να έρθουν και να δώσουν στο Κογκρέσο συμβουλές για το πώς να τα βοηθήσουμε να βγάλουν περισσότερα χρήματα και στη συνέχεια να κλείσουμε (τη συνάντηση αυτή) για το κοινό. Είναι απαίσια ιδέα, μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που έχουν καταστρέψει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο Χάουλι.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

  • τεχνητή νοημοσύνη
  • Γερουσία ΗΠΑ
  • Big Tech