Economy
50 εκατομμύρια ευρώ στους πληγέντες από τους Κύπριους πλοιοκτήτες
Η εθνική ναυτιλία των 1.000 εταιρειών υποχώρησε κάτω από 600 ενώ απώλεσε και την πρώτη θέση
50 εκατομμύρια ευρώ στους πληγέντες από τους Κύπριους πλοιοκτήτες
Χρηματική βοήθεια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Ανδρέας Χατζηγιάννης, για τους πληγέντες των πλημμυρών και των πυρκαγιών στην Ελλάδα, με αίσθηση καθήκοντος όπως είπε, απέναντι στον συνάνθρωπο και την κοινωνία.

Μιλώντας στο δείπνο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Ανδρέας Χατζηγιάννης σημείωσε ότι «σήμερα, ενώ απαιτούνται νέα άλματα για τη ναυτιλία, δυστυχώς, όλο και εντονότερα παρατηρούνται φθοροποιές αποκλίσεις στην κατεύθυνση ανατροπής του γενετικού συστατικού της σύγχρονης ναυτιλίας. Δηλαδή του μοντέλου της πρωταγωνιστικής ευρωπαϊκής ναυτιλίας, με πυρήνα της την ελληνική ναυτιλία, στην απρόσκοπτη υπηρεσία όλων ανεξαιρέτως».

Για να προσθέσει: «Ο ευρωπαϊκός στόλος μειώνεται. Χαρακτηριστικά: από τα 10 πλοία που πωλούνται μόνο τα 3 αγοράζονται από Ευρωπαίους. Μεγάλες δυτικές τράπεζες, αντιλαμβανόμενες την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αποσύρονται από τη χρηματοδότησή της. Οι startups ναυτιλιακές εταιρείες στην Ευρώπη είναι είδος υπό εξαφάνιση. Η εθνική ναυτιλία των 1.000 εταιρειών υποχώρησε ήδη σε κάτω από 600 ενώ απώλεσε και την πρώτη θέση, που κατείχε από τη δεκαετία του 1950».

Μη φιλικές πολιτικές
Αναφέρθηκε επίσης σε μη φιλικές προσεγγίσεις και πολιτικές της ΕΕ με τη δυσμενή φορολογία της ναυτιλίας με δισεκατομμύρια με πρόφαση την εμπορία ρύπων για εκπομπή αερίων θερμοκηπίου σχετικά αμελητέα. Με βάση τα αποτελέσματα μελετών της ίδιας της ΕΕ και των ΗΕ, είπε, «η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη ναυτιλία θα αντισταθμιζόταν απολύτως, αν κάθε άτομο μία μόνο φορά το τρίμηνο αντικαθιστούσε την πρωτεΐνη ζωικής με φυτικής προέλευσης. Για αυτό το αποτύπωμα, η ΕΕ επιβάλλει μέθοδο εξάλειψης, της οποίας το κόστος για τη ναυτιλία, σε ορίζοντα περίπου εικοσιπενταετίας, ανέρχεται σύμφωνα με μελέτες από 2,5 έως και 3,5 επαναλαμβάνω 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια».

  • Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών
  • ναυτιλία