Build
Γύρω στις δυόμισι χιλιάδες γέφυρες στην Ελλάδα κλείνουν 70 χρόνια ζωής
Οι όροι και οι κανόνες για τη δόμηση νευραλγικής σημασίας έργων υποδομής ξαναγράφονται
Γύρω στις δυόμισι χιλιάδες γέφυρες στην Ελλάδα κλείνουν 70 χρόνια ζωής
Ξαναγράφονται οι όροι και οι κανόνες για τη δόμηση νευραλγικής σημασίας έργων υποδομής, μετά το σαρωτικό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel. Η σπανιότητα της έντασης του καιρικού φαινομένου άνοιξε τη συζήτηση για θέσπιση ενός νέου πλαισίου μελετών, δημοπράτησης και κατασκευής αναγκαίων υποδομών.

Στη διάρκεια του ΟΤ Forum που διεξήχθη στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι αρμόδιοι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ ήγειραν το θέμα της ανάγκης ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των έργων υποδομών.

Με έμφαση σε κρίσιμες υποδομές όπως η ύδρευση, ο βιολογικός καθαρισμός, τα φράγματα, καθώς και η ανθεκτικότητας έργων όπως οι γέφυρες. Στην Ελλάδα, γύρω στις δυόμισι χιλιάδες γέφυρες κλείνουν 70 χρόνια ζωής. Στην εξίσωση μπήκε και ο παράγοντας του δημοσιονομικού κόστους καθώς όσο μεγαλώνει η διάρκεια ζωής των έργων τόσο υψηλότερος θα είναι και ο προϋπολογισμός τους.

Η κλιματική αλλαγή είναι τελείως απρόβλεπτη, τα κλιματικά μοντέλα αβέβαια ενώ κανείς δεν ξέρει αν ο Daniel, στο καινούριο κλίμα είναι πλημμύρα των 100, των 50 ή των 10 ετών. Γι’ αυτό και διαπιστώθηκε η ανάγκη για επένδυση στην ανθεκτικότητα των κρίσιμων έργων και υποδομών της Ελλάδας, χωρίς καθυστέρηση.

Πηγή: ΟΤ

  • γέφυρες
  • Ελλάδα
  • Daniel
  • πλημμύρες