Marketing Week
Narendra Modi: Αυτή η G20 αντικατοπτρίζει τη φωνή του παγκόσμιου Νότου
Narendra Modi: Αυτή η G20 αντικατοπτρίζει τη φωνή του παγκόσμιου Νότου

Η ινδική προεδρία της G20 είναι μια κρίσιμη στιγμή, με τη χώρα να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας σειράς παγκόσμιων ζητημάτων. Μεταξύ αυτών είναι η μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, η συμπερίληψη της Αφρικανικής Ένωσης και η εστίαση στη δράση για το κλίμα. Η Ινδία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ανησυχιών του Παγκόσμιου Νότου.

Είτε πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο η Ινδία πολέμησε την πανδημία Covid-19 και βοήθησε άλλες χώρες να το πράξουν, είτε για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε την οικονομία μας για να την καταστήσουμε την ταχύτερα αναπτυσσόμενη, είτε για τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά μας συστήματα δυναμώνουν όλο και περισσότερο, ο κόσμος γνωρίζει την πορεία της Ινδίας. Η σύνοδος κορυφής της G20 θα πρέπει να εξεταστεί σε παγκόσμιο πλαίσιο. Οι χώρες της G20 θεώρησαν επίσης ότι το να μιλάμε μόνο για δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δεν δημιουργεί αντίκτυπο και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Η εμπειρία μου είναι ότι οι συζητήσεις διεξήχθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας της G20. Σε τόσες πολλές συναντήσεις, είδαμε μια μετατόπιση από παλιές θέσεις και προς νέες προοπτικές. Οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα συναντηθούν για πρώτη φορά και θα βρουν λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Θέσαμε τα θεμέλια για την ένταξη προσκαλώντας την Αφρικανική Ένωση. Ο βαθμός συμμετοχής στην προεδρία της G20 υπήρξε άνευ προηγουμένου και ο ανοικτός χαρακτήρας των συμμετεχόντων απαράμιλλος. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα οδηγήσει στην επιτυχία, η οποία θα καταστεί δυνατή χάρη στις συνεισφορές όλων των χωρών.

Σήμερα, ελλείψει μεταρρυθμίσεων, οι πολυμερείς θεσμοί χάνουν την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη τους σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, αναδύονται πολλές μικρότερες ομάδες.

Ο κόσμος εξετάζει πώς διαμορφώνεται η G20 για να καλύψει το κενό που υπάρχει σήμερα όσον αφορά τους πολυμερείς θεσμούς. Ο κόσμος προσβλέπει στην G20 για να αναδυθεί ως κινητήρια δύναμη στον κόσμο και να συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικών που σχεδιάζουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Η ομάδα της G20 αντιμετωπίζεται από τον κόσμο ως αχτίδα ελπίδας και το έδαφος για αυτό στρώνεται κατά τη διάρκεια της ινδικής προεδρίας της G20.

Αυτή η G20 αντικατοπτρίζει τη φωνή και τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Νότου, δίνει ώθηση στην ανάπτυξη υπό την ηγεσία των γυναικών. Όταν η τεχνολογία πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αυτή η G20 κάνει τεράστια άλματα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής δημόσιας υποδομής. Η προεδρία της G20 της Ινδίας θα συμβάλει στο One Earth με τη μορφή πρωτοποριακών πράσινων πρωτοβουλιών, στο One Family με τη μορφή ιστορικών προσπαθειών που αποσκοπούν στην ολιστική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και στο One Future αντικατοπτρίζοντας τη φωνή και τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Νότου, καθώς και κάνοντας τεράστια άλματα στη συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας.

Επιπλέον, ένας διαιρεμένος κόσμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια κοινή πρόκληση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσέγγισή μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας στην G20 και αλλού ήταν η ενοποίηση του κόσμου σε αυτό το θέμα για το τι μπορεί να γίνει.

Τόσο οι φτωχοί όσο και ο πλανήτης πρέπει να βοηθηθούν. Η Ινδία προχωρά σε αυτό όχι μόνο με θετική στάση, αλλά και με νοοτροπία οδηγικών λύσεων. Η Προεδρία μας δίνει προτεραιότητα στην κινητοποίηση πόρων για τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής, προσαρμόζοντας τη στήριξη για τη μετάβαση στις ανάγκες κάθε χώρας. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες, δίνουμε έμφαση σε οικονομικές λύσεις, πολιτικές και κίνητρα για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων στην ανάπτυξη και εφαρμογή λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Απαιτείται ένα παγκόσμιο συναινετικό μοντέλο, ειδικά ένα μοντέλο που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Νότου. Μπορούμε να διδαχθούμε από τον τομέα της αεροπορίας. Είτε πρόκειται για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας είτε για την ασφάλεια των αερομεταφορών, υπάρχουν κοινοί παγκόσμιοι κανόνες και κανονισμοί που διέπουν τον τομέα.

Η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς είναι η πρώτη προϋπόθεση για κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ινδία έχει δείξει ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι καταλύτης για τη διασφάλιση της κοινωνικής πρόνοιας. Σήμερα, υπάρχει παγκόσμια αναγνώριση της επιτυχίας της Ινδίας στην προώθηση και χρήση ψηφιακών δημόσιων υποδομών για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του λαού μας. Το γεγονός ότι το 46% των παγκόσμιων συναλλαγών ψηφιακών πληρωμών είναι τώρα στην Ινδία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της επιτυχίας των πολιτικών μας. Ο κόσμος σήμερα βλέπει την Ινδία ως εκκολαπτήριο καινοτομίας. Όχι μόνο οι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες έχουν εκτιμήσει τη χρήση ψηφιακών δημόσιων υποδομών από την Ινδία, αλλά αισθάνομαι επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για αυτούς κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μου με παγκόσμιους ηγέτες. Συνεργαζόμαστε με τις χώρες της G20 για να επιταχύνουμε την παγκόσμια ανάπτυξη αξιοποιώντας την τεχνολογία, προωθώντας ιδιαίτερα την έννοια των ψηφιακών δημόσιων αγαθών μέσω μιας κοινής προσέγγισης στις ψηφιακές δημόσιες υποδομές. Και αυτό έχει εκτιμηθεί βαθιά από τα μέλη της G20 γενικότερα.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα της ψηφιακής δημόσιας υποδομής της Ινδίας θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής ένταξης και της ευκολίας ζωής.

Σήμερα, αναπτυσσόμαστε ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες και φιλοδοξούμε να αναπτυχθούμε ακόμα πιο γρήγορα. Ο εθνικός μας χαρακτήρας θα παίξει μεγάλο ρόλο καθώς κάνουμε το επόμενο άλμα ανάπτυξης. Καθώς οι πολίτες μας κάνουν πράξη αυτές τις αρχές, πλησιάζουμε επίσης περισσότερο στους στόχους μας. Οι παγκόσμιοι κατασκευαστές έρχονται στην Ινδία και εκτυλίσσεται μια εποχή πρωτοφανούς δημιουργίας θέσεων εργασίας. Οτιδήποτε φτιάχνεται στην Ινδία με τον ιδρώτα και τον μόχθο των Ινδών είναι τοπικό.

Μέσα σε μια δεκαετία η Ινδία έγινε η 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η εγχώρια κατανάλωση, τόσο η αγροτική όσο και η αστική, παραμένει ισχυρή. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική πορεία, οι ροές συναλλάγματος ήταν ισχυρές κατά το τρέχον έτος.

Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η οικονομία της Ινδίας θα συνεχίσει να αποδίδει καλά και να προσφέρει πρωτοφανείς ευκαιρίες και ευημερία για τον λαό μας.