Health & Pharma
Θετικοί για €67 εκατομμύρια συμπληρωματικού προϋπολογισμού στον ΟΑΥ
Οι βουλευτές της επιτροπής υγείας έχουν πεισθεί ότι είναι αναγκαιότητα να τον εγκρίνουν
Θετικοί για €67 εκατομμύρια συμπληρωματικού προϋπολογισμού στον ΟΑΥ
Θετικά φάνηκε να βλέπει η επιτροπή υγείας της Βουλής την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τον ΟΑΥ, ύψους €67 εκατομμυρίων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της, Ευθύμιος Δίπλαρος, έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα ψήφισης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Έχουν όμως θέσει σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων που θα απαντηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής για το εν λόγω θέμα. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν προς τον ΟΑΥ αφορούν επίσης τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων προς τους παρόχους από τον οργανισμό.

Ο ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ ανέφεραν ότι υπάρχει διαφωνία για την τιμή μονάδας και γι’ αυτό έχουν υπογραφεί συμβάσεις που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενόσω οι πάροχοι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ σχετικά με την τιμή μονάδας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, όλες οι πλευρές εκφράστηκαν θετικά για τον καταρτισμό ποιοτικών κριτηρίων για τους παρόχους υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ.

«Ακούσαμε από τον πρόεδρο του ΟΑΥ ότι η ένταξη πρώτων βοηθειών συγκεκριμένων νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, δεν επηρεάζει καθόλου τη βιωσιμότητα του συστήματος», είπε ο Ευθύμιος Δίπλαρος. Σημείωσε ότι η στη συζήτηση που θα ακολουθήσει για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, θα εξεταστούν και τα επιμέρους ζητήματα.

Σε ερώτηση ποια θα είναι η επιβάρυνση των φορολογούμενων με την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, διευκρίνισε ότι από το ποσό αυτό δεν θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος πολίτης επιπροσθέτως.

«Ο κίνδυνος που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι, λόγω ακριβώς των μονάδων μίας εγχείρησης ή μίας επέμβασης, όταν ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός τότε το νοσηλευτήριο πληρώνεται κατά πολύ λιγότερα την ιατρική πράξη με αποτέλεσμα να χάνεται η ποιότητα προς τους ασθενείς», πρόσθεσε.

Διαφωνία συμβαλλόμενων παρόχων
Τη διαφωνία τους με τις τιμές μονάδας που προτείνει ο ΟΑΥ για τις συμβάσεις με δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παρόχων. Ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Ρομπέρτος Καραχάννας, ανέφερε ότι υπάρχει σύμβαση με τον ΟΑΥ μέχρι τέλος του χρόνου, την οποία υπέγραψε υπό διαμαρτυρία ο ΟΚΥπΥ. Όπως εξήγησε, η τιμή που προτείνεται έχει αρνητική επίδραση περίπου €40 εκ. για τον ΟΚΥπΥ, ενώ η σύμβαση αφορά τον ίδιο όγκο περιστατικών. Σημείωσε ότι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ για το θέμα.

Από την πλευρά του ιδιωτικού νοσοκομείου Mediterranean, o Διευθυντής Νότης Ζαννέτος, είπε ότι η ανανέωση της σύμβασης με τον ΟΑΥ υπογράφηκε με επιφύλαξη, λόγω των τιμών μονάδας που δόθηκαν από τον ΟΑΥ. Σημείωσε, ακόμα, ότι το νοσοκομείο είχε μείωση περίπου €9 εκ. λόγω του ότι παρείχε υπηρεσίες πέραν του ορίου που είχε τεθεί στο πλαίσιο της σύμβασης, επομένως οι επιπλέον υπηρεσίες αποζημιώνονταν με έκπτωση έως και 70%.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξήγησε ότι εάν ένα νοσηλευτήριο έχει να κάνει συγκεκριμένο αριθμό επεμβάσεων, όμως ξεπεράσει τον αριθμό αυτό, τότε η πληρωμή σταδιακά μειώνεται στο 70% ή στο 30% του αρχικού ποσού, που μπορεί να ήταν μερικές χιλιάδες ευρώ. «Δική μας θέση και πρόταση είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να αφαιρεθούν οι πληρωμές με βάση τη μονάδα», είπε.

«Εμείς ζητούμε να δημοσιοποιηθούν όλες αυτές οι μονάδες και οι αποζημιώσεις», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «πρέπει να γνωρίζει ο φορολογούμενος πολίτης που πηγαίνουν επακριβώς τα χρήματα τα οποία δίνει, σε ποιο νοσηλευτήριο με βάση ποιες ανάγκες, για ποιες υπηρεσίες».

Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε, ακολούθως, ότι «ο στόχος στον οποίο έχουν συμφωνήσει όλοι ανεξαιρέτως, είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να εισαχθούν τέτοια ποιοτικά κριτήρια πού θα τα τηρούν όλοι και σε βάθος χρόνου είτε ενός έτους είτε τριών, κάποια στιγμή αυτές οι τιμές μονάδας με καταργηθούν, γιατί όσοι δεν θα πληρούν αυτά τα αυστηρά ποιοτικά κριτήρια δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν στο ΓεΣΥ».

Σημείωσε ότι όλοι οι συμβαλλόμενοι μιλούν πλέον για την ανάγκη ποιοτικών κριτηρίων με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πάσχοντα. «Με αυτό ως προμετωπίδα και ως αρχή, θεωρούμε ότι μέσα από το διάλογο που θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες, θα βρεθεί η χρυσή τομή να τα βρουν και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και ο ΟΚΥπΥ με τον οργανισμό ασφάλισης υγείας και δεν θα υπάρξει ανησυχία ως προς το θα πληρώνονται ή όχι ή θα φύγουν από το ΓεΣΥ νοσηλευτήρια», είπε ο κ. Δίπλαρος.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, κάποια στιγμή να μην πληρώνονται τα νοσηλευτήρια με βάση τη μονάδα, αλλά με βάση ακριβώς τις εγχειρήσεις που κάνουν και, εάν κάποιος δεν πληροί τα κριτήρια, να μη μπορεί να είναι στο ΓεΣΥ.

Καταρτισμός ποιοτικών κριτηρίων
Η ανάγκη για καταρτισμό ποιοτικών κριτηρίων των παρεχόμενων υπηρεσιών εκφράστηκε από τον πρόεδρο του ΟΑΥ και από τους βουλευτές. Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι όπου παρατηρείται υπερχρήση των υπηρεσιών, ο ΟΑΥ είναι σε εγρήγορση για να διαπιστώσει αν υπάρχουν επιπτώσεις στην ποιότητα. Σημείωσε, επίσης, ότι ο ΟΑΥ είναι θετικός και για τη δημοσιοποίηση των μονάδων, σημειώνοντας ότι αναμένει την εγκύκλιο που θα επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής υγείας τέθηκε, επίσης, το θέμα τροποποίησης της νομοθεσίας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εισαγωγής φαρμάκων από παράλληλους εισαγωγείς. Επίσης, θα καλυφθεί το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις και με τα φάρμακα που χρειάζονται ο ασθενείς που είναι καινοτόμα αλλά ακριβά.

«Εν ολίγοις, θα μπορούν να εισαχθούν στην Κύπρο καινοτόμα φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, που μέχρι τώρα εισαγωγείς δεν εισάγουν, είτε λόγω του υψηλού κόστους ή λόγω της μικρής του ζήτησης, αφού αφορούν σπάνιες ασθένειες», είπε.

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει τα δικαιώματα και τις εργασίες των κατόχων άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων και πως οι παράλληλες εισαγωγές είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη με μεγάλη επιτυχία», υπογράμμισε ο κ. Πάζαρος.

«Ο ΔΗΣΥ δηλώνει έτοιμος και θα στηρίξει στην Ολομέλεια του σώματος την τροποποίηση που προωθείται με το νομοσχέδιο που είναι προς όφελος του ασθενή και της δημοκρατίας», κατέληξε και πρόσθεσε ότι «πάγιος στόχος του ΔΗΣΥ είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας των ασθενών μας και του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη».

  • ΟΑΥ
  • ΟΚΥΠΥ
  • ΓεΣΥ